Ekonomika pandēmijas laikā un nākotnes prognozes

Luminor bankas ekonomists Pēteris Strautiņš iepazīstinās ar Baltijas ekonomikas apskatu, skaidrojot COVID‑19 ietekmi uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomiku, kā arī ieskicējot nākotnes prognozes. Ekonomikas apskata prezentācija notiks 15. septembrī plkst. 10.30, un tai ikviens varēs sekot līdzi tiešsaistē Luminor Latvija Facebook profilā.

“Šogad ekonomika piedzīvoja pamatīgu un negaidītu lejupslīdi COVID‑19 dēļ. Taču turpmāk sagaidāma strauja izaugsme vairāku gadu garumā, kuras nodrošināšanā īpaša loma būs valsts investīcijām, kā arī eksporta struktūras izmaiņām. Veiksmīga pandēmijas pārvarēšana samazina Latvijas un ES dzīves līmeņa starpību, taču būs nepieciešama ļoti izlēmīga rīcība, lai tālāk neatpaliktu no pārējām Baltijas valstīm,” stāsta Pēteris Strautiņš, Luminor bankas ekonomists.
 
Viņš uzsver, ka šis gads Latvijas un pasaules ekonomikā ir ļoti neparasts un grūts, taču interesants laiks. “Ir cilvēki, kuriem pandēmija ir pilnīgi izjaukusi dzīves un darba ritmu. Tās dēļ šogad ienākumi un nodarbinātība Latvijā būs mazāki, nekā varēja būt. Taču šī globālā drāma arī mūsu valstij ir bijusi iespēja parādīt, ko spējam panākt, rīkojoties efektīvi un izlēmīgi. Septembra sākumā Latvijā bija zemākā koronavīrusa izplatība Eiropā,” norāda Luminor ekonomists. Viņaprāt, nevar uzskatīt, ka krīze būtu pārvarēta. Taču tālākā nākotnē šis lielais satricinājums var nākt pat par labu Latvijas ekonomikai.
 
Vai ir redzams gals pandēmijas ietekmei uz Latvijas ekonomiku? Vai šogad piedzīvotajiem satricinājumiem var būt labvēlīga ietekme? Kuras nozares no krīzes izies kā ieguvējas un kuras vēl ilgi nespēs atkopties? Vai Latvijā algas pieaugs un kāda būs situācija ar darbavietām reģionos? Par šiem un citiem būtiskiem jautājumiem tiešsaistes prezentācijā stāstīs Pēteris Strautiņš.
 
Ekonomikas apskata tiešraide būs skatāma Luminor Latvija Facebook profilā otrdien, 15. septembrī no plkst. 10.30 līdz 11.30.

Papildu informācija: Inese Kronberga