Teju 80 % no daudzdzīvokļu namiem Latvijā ir celti pirms 40-50 gadiem, turklāt to lielākajā daļa nav veikti ieguldījumi renovācijai, līdz ar to ēku stāvoklis nereti ir kritisks. Lai sniegtu daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājiem iespēju uzlabot ēku tehnisko stāvokli un veicināt to energoefektivitāti, DNB banka aicina pieteikties grantu programmas ALTUM mājokļu energoefektivitātes uzlabošanas atbalsta saņemšanai. Pieteikšanās iespējama no 3. oktobra.

Ņemot vērā faktu, ka lielākā daļa daudzdzīvokļu namu, jo īpaši Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Valmierā un Daugavpilī, ir celti vairākas desmitgades atpakaļ, to tehniskais stāvoklis ir būtiski pasliktinājies, un daļa no ēkām ir pat avārijas stāvokli. Kopā varētu būt pat 6000 šādu ēku. Konstrukciju un inženiersistēmu fiziskais nolietojums apsaimniekotājiem aizvien liek palielināt apsaimniekošanas izdevumus un maksu par apkuri, turklāt nepārtraukti jābūt gatavībā investēt neatliekamos avārijas remontdarbos. 

Lai šīs mājokļu problēmas risinātu, DNB banka daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājiem un iemītnieku pilnvarotajiem piedāvā izmantot iespēju pieteikties grantu programmas ALTUM mājokļu energoefektivitātes uzlabošanas atbalsta saņemšanai. Programmas ietvaros iedzīvotāji ar pilnvarotās personas starpniecību savam energoefektivitātes projektam var saņemt ALTUM grantu jeb neatmaksājamu finansiālu atbalstu, kas sedz līdz 50 % no projekta attiecināmajām izmaksām (granta apjomu ietekmē plānotais energopatēriņš pēc projekta īstenošanas). ALTUM programma dod iespēju veikt sienu, pagraba, bēniņu siltināšanu, logu nomaiņu, apkures sistēmas renovāciju, karstā un aukstā ūdens sistēmas renovāciju, inženiersistēmu renovāciju un citus nepieciešamos ēkas uzlabošanas darbus.

„Gadu laikā jau esam uzkrājuši lielu pieredzi, izsniedzot finansējumu nekustamo īpašumu nozarē, tajā skaitā arī ēku renovācijai. Pēdējo 6 gadu laikā vien veiksmīgi finansēti vairāk nekā 130 objektu, kuru kopējais aizdevuma apmērs veidoja ap 23 miljonu EUR. Turklāt jāmin, ka šie darījumi īstenoti ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu, bet aptuveni 20 projektu saņēma Latvijas Garantiju aģentūras galvojumu,” komentē DNB bankas viceprezidents un valdes loceklis Lauris Macijevskis.

 „Esam priecīgi par DNB bankas iesaistīšanos jaunajā daudzdzīvokļu māju energoefektivātes  paaugstināšanas programmā, tādējādi paplašinot tās pieejamību klientiem visā Latvijā. Jau tuvākajā laikā programmai pievienosies arī citas lielākās Latvijas komercbankas. Kopumā redzam lielu iedzīvotāju interesi par iespējām renovēt mājas, izmantojot iespēju saņemt ALTUM grantu līdz pat 50% apmērā no darbu izmaksām.  Tāpat iespējams saņemt arī ALTUM garantiju, pateicoties kurai dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi, visā programmas darbības laikā ir pieejamas arī ALTUM bezmaksas konsultācijas. Aizvadītajā nedēļā ALTUM ir arī apstiprinājusi pirmo projektu valsts atbalsta saņemšanai daudzdzīvokļu mājas renovācijai – izvērtējot projekta tehnisko dokumentāciju secinājām, ka pēc kvalitatīvas renovācijas darbu pabeigšanas konkrētā māja sasniegs vērā ņemamu siltumenerģijas ietaupījumu. Šim un visiem pārējiem projektiem, kas apstiprināti ALTUM, nākamais veicamais solis ir būvnieku atlase, lai precīzi apzinātu veicamos darbus un to izmaksas, kā arī vēršanās pie komercbankas pēc līdzfinansējuma projekta realizācijai,” stāsta ALTUM valdes locekle Inese Zīle. 

Kopējais paredzamais investīciju apmērs ēku renovēšanas programmai ir 166,4 miljoni EUR, ko veido 141,4 miljoni EUR Eiropas fondu finansējuma un 24,9 miljoni EUR valsts sniegtā finansējuma. Tomēr, ņemot vērā, ka līdzfinansējums veido 35-50 % no kopējās investīciju vērtības, kopumā aplēšams, ka ieguldījumu apjoms varētu pārsniegt 330 miljonus EUR. Programma ir izstrādāta, lai būtu iespējami finansiāli draudzīgāka tieši mājas iedzīvotājiem ilgtermiņā. Lai arī mājas iemītnieku ikmēneša maksājums nedaudz palielinās, ēkas renovācija tās mūžu pagarina par 20-30 gadiem, kā arī paaugstina tās vērtību, kas ir būtiski, gan pārdodot, gan nododot īpašumu mantojumā. 

Papildu informācija:
Lelde Sāre - Jansone
„P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības”
Tālr. 28606399
e-pasts: lelde.sare-jansone@prae.lv