DNB grupa Latvijā 2016. gada pirmos deviņus mēnešus ir noslēgusi ar 28,9 miljonu eiro peļņu. Tādējādi tīrās peļņas apmērs ir pārsniedzis pagājušā gada attiecīgā perioda rādītājus vairāk nekā 2 reizes jeb par 116%. Kreditēšanas jomā sasniegts būtisks apjomu pieaugums.

Operacionālā peļņa šā gada pirmajos deviņos mēnešos ir sasniegusi 27,3 miljonus eiro un attiecībā pret pagājušo gadu augusi teju divas reizes jeb par 94%. Lai arī DNB grupas peļņas pieaugumu šogad ir ietekmējusi bankai piederošo VISA Europe Limited akciju pārdošana, ļoti būtiska nozīme peļņas kāpināšanā ir bijusi arī bankas pamatdarbības rezultātu uzlabošanai.

DNB grupas Latvijā neto komisijas maksas ienākumi 2016. gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, auguši par 10%. Sistemātisks darbs pie efektivitātes uzlabošanas, tostarp arī attālināto pakalpojumu sniegšana, šā gada pirmajos trīs ceturkšņos veicinājis izmaksu samazināšanu. Tās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn izdevies samazināt par 3%.

No janvāra līdz septembrim sasniegtie rezultāti rāda, ka klienti ir augstu novērtējuši DNB bankas piedāvātos kreditēšanas pakalpojumus. Šī gada pirmajos trīs ceturkšņos jaunizsniegto kredītu apmērs, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir audzis par 89%, sasniedzot 285,2 miljonus eiro. 

Hipotekārās kreditēšanas jomā šā gada pirmajos trīs ceturkšņos, salīdzinot ar atbilstošo iepriekšējā gada periodu, skaita ziņā noslēgts par 78% vairāk hipotekāro kredītlīgumu, kamēr šo kredītu kopsumma ir gandrīz dubultojusies (91%). Īpaši ir jāizceļ septembra rezultāti, kad noslēgto hipotekāro kredītu līgumu summa pārsniedza 8 miljonus eiro, kas ir visaugstākais rādītājs kopš 2008. gada. Tāpat augusi arī pārējo privātpersonām no jauna izsniegto kredītu kopsumma (par 54%). 

Salīdzinot ar pirmajiem deviņiem mēnešiem pērn, šī gada pirmajos trīs ceturkšņos DNB līzings jau ir sasniedzis 97% no 2015. gada kopējā finansēšanas apjoma. Īpaši labus rādītājus izdevies sasniegt industriālā līzinga tirgū, lauksaimniecības un transporta uzņēmumus finansējot par 59% vairāk nekā 2015. gada attiecīgajā periodā, izsniedzot finansējumu 32 miljonu eiro apmērā.

Teju trīskārtējs palielinājums sasniegts arī juridisko personu kreditēšanā. Pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar šo periodu pērn, izsniegtais finansējuma apmērs juridiskajām personām audzis par 148%. Tas ir par 85,2 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš. 

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos ir aktīvi strādāts, lai samazinātu problemātisko kredītu apjomu, kas ļāvis atbrīvot iepriekš izveidotos uzkrājumus problemātiskajiem kredītiem 2,2 miljonu eiro apmērā.

Klienti turpina izrādīt interesi par bankas pakalpojumu saņemšanu attālināti. Būtiskākais jauninājums šī gada trešajā ceturksnī – noformēti jau pirmie hipotekārie kredīti attālināti, tādējādi mainot agrāko priekšstatu, ka saņemt hipotekāro kredītu ir grūti un laikietilpīgi. 

Papildu informācija:

Lelde Sāre - Jansone
„P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības”
Tālr. 28606399
e-pasts: lelde.sare-jansone@prae.lv