Veicinot uzņēmējdarbības vides attīstību Latvijā, DNB šo gadu sākusi ar pozitīvu notikumu – piešķīrusi 10 000 EUR studentu biznesa ideju atbalstam.

Kopumā finansējums ir piešķirts trīs daudzsološākajām biznesa idejām, un katra projekta atbalsta apmērs tika noteikts klientu balsojumā.

Pērnā gada nogalē DNB vēlējās mainīt līdzšinējos dāvināšanas paradumus, tādēļ kā alternatīva ikgadējai klientu apdāvināšanai tika rīkots Latvijas augstskolu studentu biznesa inkubatoru konkurss, bet daļa klientu dāvanām paredzētās naudas novirzīta balvu fondā. Konkursam iesūtīja 10 darbus, no kuriem žūrijas komisija DNB klientu balsojumam tālāk izvirzīja trīs perspektīvākās idejas. Tās ir: “Dodies Turp” no Banku augstskolas Biznesa inkubatora, “Mākslīgās kažokādas no dabīgiem materiāliem” no Latvijas Universitātes studentu Biznesa inkubatora un “TreeHouse Place” no RTU Studentu biznesa inkubatora. Ņemot vērā klientu balsojumā iegūto rezultātu, grants 10 000 EUR apmērā tika sadalīts starp visām trim biznesa idejām.

“DNB granta programma Latvijas augstskolu studentu biznesa inkubatoriem tika radīta, lai ierastos dāvināšanas paradumus svētku laikā pārvērstu par ko vērtīgāku - ko tādu, kas sniegtu lielāku ieguldījumu arī ilgtermiņā. Tādēļ izvēlējāmies atbalstīt mūsu pašu nākotni – studentus, kas ar savu neatlaidību ir pierādījuši, ka spēj rast un izkopt patiesi pilnvērtīgas biznesa idejas. Šo ideju potenciālu pierāda arī pārsteidzoši līdzīgais par projektiem nodoto balsu skaits, kas rada pārliecību, ka Latvijas nākotne ir drošās rokās,” stāsta Anita Bērziņa, DNB bankas valdes locekle un viceprezidente.

Biznesa ideja “TreeHouse place”, kas ieguvusi 3605,12 EUR lielu finansējumu, ir vairāku studentu kopdarbs. Potenciālajiem klientiem būs iespēja ne tikai pavadīt aizraujošu laiku koku galotnēs, bet arī iesaistīties platformas būvniecības procesā. Projektu radījuši RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas studenti un “Piedzīvojumu gars” sadarbībā ar Nīderlandes alpīnisma ekspertiem un piedzīvojumu organizācijām "Movement Spontaneous" un "Adventure Spirit". “Mūsu vīzija ir radīt sezonālas un dabai draudzīgas mājas kokos vietās, kur līdz šim tas nav bijis iespējams. Piemēram, dabas parkos, rezervātos un piejūras teritorijā,” plānos dalās idejas autors Matijs Babris. Piešķirtais finansējums studentiem ļaus segt izdevumus kā tehniskā aprīkojuma iegādei, tā arī idejas turpmākiem mārketinga pasākumiem, lai jau šajā vasarā piesaistītu klientus.

Projekts “Mākslīgās kažokādas no dabīgiem materiāliem” ieguvis 3591,64 EUR finansējumu. Šī projekta pamatā ir no dabīgiem materiāliem veidotas kažokādas, tādējādi nepārkāpjot ētiskās robežas un radot produktus, kas veidoti no kvalitatīviem materiāliem, piemēram, zīds, alpaka, merserizēta kokvilna un viskoze. Biznesa idejas autore Linda Ragaine min, ka bankas finansējums būtiski palīdzēs specializētās šujmašīnas iegādei, lai uzsāktu veiksmīgu produkta ražošanas procesu.

Biznesa ideja “Dodies Turp” piesaistījusi finansējumu 2803,24 EUR apmērā. Idejas pamatā ir uz tūrismu orientēta mobilā aplikācija, kas palīdzēs cilvēku grupām izzināt Latvijas vēl neiepazītās vietas, vienlaicīgi sniedzot arī informatīvo ieguldījumu aplikācijas izmantotājiem. Idejas autore Anna Poriete atklāj, ka piešķirtais finansējums tiks izmantots materiālu iegādei, kas nepieciešami produkta reprezentācijai un pārdošanai.

Lelde Sāre – Jansone
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības
Tālr. 28606399
e-pasts: lelde.sare-jansone@prae.lv