Hipotekārā kredīta ņemšana ir nopietns lēmums, tāpēc DNB veiktajā aptaujā Latvijas iedzīvotājiem tika jautāts, kurš, viņuprāt, ir piemērotākais brīdis sava mājokļa iegādei.

Atbildēs dominēja trīs varianti – ir sasniegts noteikts algas līmenis, ir nodibināta ģimene vai ir atrasts ”īstais mājoklis”.

66 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju par piemērotu brīdi mājokļa iegādei uzskata to mirkli, kad ir sasniegts noteikts algas līmenis. Katram trešajam respondentam būtisks šķiet apstāklis, ka ir nodibināta ģimene. Bet katrs ceturtais aptaujātais Latvijas iedzīvotājs pauž viedokli, ka vienkārši ir jāatrod “īstajais mājoklis”, neskatoties uz citiem apstākļiem. 17 % respondentu mājokļa iegādes laiku saista ar gūtiem panākumiem karjerā, bet 7 % aptaujāto uzskata – lai iegādātos mājokli, ir jābūt sasniegtam noteiktam vecumam.

Lai iegādātos mājokli, dažādu “uzdevumu izpilde” būtiskāka šķiet tieši sievietēm. Piemēram, pirms mājokļa iegādes ģimenes nodibināšana būtiska ir 60 % sieviešu un attiecīgi 40 % vīriešu. Arī sasniegtais algas līmenis kā priekšnosacījums mājas iegādei svarīgāks ir sievietēm – attiecīgi 54 % dāmām un 46 % kungiem.

Šīs atbildes sniedz kontrastējošu ieskatu arī starp vecuma grupām: ja panākumu gūšanu karjerā kā galveno priekšnosacījumu mājokļa iegādei izvēlējies teju katrs ceturtais respondents vecumā no 18 līdz 34 gadiem, tad respondenti vecuma grupā no 35 līdz 54 gadiem šeit veido vien 16 %. Viedokļi dalās pretēji arī par labu apgalvojumam, ka īpašums jāiegādājas, līdzko ir atrasts “īstais” mājoklis. Respondentiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem šis apgalvojums veidojis vien 6 %, turpretim aptaujātajiem vecumā no 45 līdz 65 gadiem īpatsvaru veido jau vairāk nekā katrs trešais.

"Vispirms pienācīga alga, ģimene, auto un tad mājoklis vai vispirms mājoklis un tad ģimene - šeit viedokļi dalās, un katrai pusei ir savi racionālie argumenti. Tomēr skaidri redzam, ka ģimenei un bērniem ir būtiska loma, lai izlemtu par labu sava mājokļa iegādei. Izveidojot ģimeni, cilvēki apsver īrēšanas vietā iegādāties savu īpašumu, kurā var komfortabli justies ilgtermiņā un veikt remontu un iekārtošanu pēc savas ģimenes gaumes un vēlmēm,” spriež Anita Bērziņa, DNB bankas valdes locekle un viceprezidente. „Pēdējos gados gan redzam tendenci, ka mazāk tiek domāts par mājokļu nodošanu mantojumā pēcnācējiem. Cilvēki apzinās, ka jaunā paaudze kļūs kosmopolītiskāka un arvien vairāk izmantos pieaugošās iespējas mācīties ārzemēs, strādāt attālinātu darbu un ceļot. Mainās arī īpašumu būvniecības tehnoloģijas, būtiskāka kļūst energoefektivitāte un ekoloģiskums, arvien populārāki kļūst „gudro māju” principi. Līdz ar to mazinās nākamās paaudzes ilgtermiņa piesaiste savulaik vecāku celtajam īpašumam, lai arī tajā ieguldīta ģimenes sirds un dvēsele," turpina A.Bērziņa.

Tāpat respondentiem tika piedāvāti vairāki apgalvojumi saistībā ar mājokļa iegādi un dzīves prioritātēm. Katrs trešais aptaujātas Latvijas iedzīvotājs piekrīt apgalvojumam, ka vispirms jāiegādājas mājoklis un tikai tad jādibina ģimene. 16 % aptaujāto ir pretējs viedoklis – vispirms ir jānodibina ģimene (kāzas, bērni) un tikai tad jādomā par mājokļa iegādi.
Savukārt, ja ir jāizvēlas prioritātes starp auto un mājokli, tad 13 % respondentu ir pārliecināti, ka vispirms vajag iegādāties savu mājokli un tad var domāt par savu auto, taču 5 % respondentu kā pirmo izvēlas auto iegādi. Turklāt auto iegādi kā primāro biežāk minēja tieši vīrieši (61 %) un gados jaunāki cilvēki no 18 līdz 34 gadiem (teju katrs ceturtais).
Pēc DNB bankas pasūtījuma pētījuma aģentūra “Rait” aptauju īstenoja 2017. gada aprīlī, un tajā piedalījās 504 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 65 gadiem.
 
Papildu informācija:
Lelde Sāre - Jansone
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības
Tālr. 28606399
E-pasts: lelde.sare-jansone@prae.lv