Kā noskaidrots DNB bankas veiktajā aptaujā, Latvijas iedzīvotāji ir gana aktīvi sālsmaizes svinību rīkotāji. Pārcelšanos uz jaunu mājvietu kopā ar ģimeni un draugiem īpaši svin vairāk nekā puse aptaujāto.

Savukārt par labākajām viesu sarūpētajām sālsmaizes dāvanām ir atzītas dāvanu kartes, aksesuāri un dekori mājai, kā arī telpaugi un ziedi.

No aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem 65 % atzina, ka jaunā mājvietā organizē sālsmaizes svinības. Katrs ceturtais aptaujātais norādīja, ka pārcelšanos uz jaunu mājokli īpaši nesvin. Savukārt katram desmitajam respondentam nebija viedokļa, jo līdz šim nav gadījies pārcelties uz jaunu mājvietu.

Sālsmaizes aktīvākie rīkotāji ir zemgalieši, no kuriem 73 % aptaujāto kaut reizi ir organizējuši sālsmaizes svinības. Kā nākamie aktīvākie sālsmaizes rīkotāji ir vidzemnieki (69 %), savukārt vismazāk sālsmaizes organizēšana ir cieņā Kurzemē – tur šādas svinības rīko nedaudz vairāk nekā puse aptaujāto.

Lai arī varētu šķist, ka jauniešiem iemeslu organizēt svētkus nekad nav par maz, visbiežāk (70 %) sālsmaizi rīko Latvijas iedzīvotāji tieši vecumā no 45 līdz 54 gadiem. Turpretī jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem – par 10 % mazāk. Iespējams, tas skaidrojams ar to, ka ne visi šajā vecumā jau tikuši pie sava pirmā, visticamākais, īres mājokļa un vēl mitinās augstskolu dienesta viesnīcās vai pie vecākiem. Palielinoties vecumam, pieaug arī sālsmaizes svinēšanas tradīcijas – ir atrasts stabils īres dzīvoklis vai arī iegādāts pašiem savs īpašums, kad svinības sniedz divtik lielu gandarījumu. Salīdzinoši mazāk (58 %) sālsmaize tiek rīkota pēc 55 gadu vecuma, kad cilvēki objektīvi retāk pārceļas uz jaunu mājvietu.

Par labāko sālsmaizes dāvanu vairākums aptaujāto (69 %) uzskata dāvanu karti, jo tā ir universāla un praktiska izvēle, kas derēs jebkuras gaumes cilvēkam. Vairāk nekā puse (57 %) aptaujāto Latvijas iedzīvotāji labprāt saņem arī aksesuārus un dekorus mājai – puķu podus, foto rāmjus, pulksteņus, kastes, grozus, vāzes, sveces, svečturus, sienu dekorus un citas lietas. 28 % respondentu iepriecina ziedi un telpaugi. Gandrīz katrs ceturtais (23 %) sālsmaizes rīkotājs labprāt saņemtu dāvanā arī kaut ko no mājas tekstila – pledus, galdautus vai pārklājus. Kā laba sālsmaizes dāvana tiek arī minēti galda piederumi (17 %), vannas istabas piederumi (15 %), dzērieni (10 %), pārtika (9 %) un apgaismojuma objekti (8 %).

Dāvanu karti kā labāko sālsmaizes dāvanu visvairāk jeb 80 % gadījumu norādījuši aptaujātie Latvijas iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 65 gadiem. Tas, iespējams, skaidrojams ar to, ka, pārceļoties uz jaunu mājvietu, dažādi mājas aksesuāri, galda piederumi un tamlīdzīgas lietas tiek pārņemtas jau “mantojumā” no iepriekšējā mājokļa. Savukārt gados jaunākiem cilvēkiem šāds mājas lietu kapitāls vēl nav uzkrāts, tādēļ viņi labprāt saņem dāvanā arī jau konkrētus priekšmetus. Tā, piemēram, mājokļa aksesuārus, tostarp puķu podus, foto rāmjus un citas lietas visbiežāk kā labu sālsmaizes dāvanu ir atzīmējuši respondenti tieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem – katrs otrais jeb 51 % aptaujāto.
Aptauja veikta 2017. gada pavasarī, un tajā piedalījās 504 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Papildu informācija:
Lelde Sāre - Jansone
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības
Tālr. 28606399
E-pasts: lelde.sare-jansone@prae.lv