DNB apskats par atlīdzībām, kas pagājušajā gadā izsniegtas par apdrošinātajām mantām, rāda, ka 35 % no visām atlīdzībām izmaksātas par mantām, kas zaudētas zādzību dēļ.

Savukārt teju katra ceturtā atlīdzība izsniegta par mantām, kas bojātas šķidruma vai tvaika noplūdes rezultātā.

Apkopotie statistikas dati arī liecina, ka 25 % gadījumu atlīdzības tikušas izsniegtas arī par mantām, kas zaudētas vai bojātas neuzmanīgas rīcības dēļ. 7 % gadījumu atlīdzības izsniegtas par ugunsgrēka rezultātā bojātām vai zaudētām mantām, bet 4 % gadījumu mantas tikušas bojātas dažādu dabas stihiju iedarbībā, tostarp zibens spēriena rezultātā. Savukārt visretāk atlīdzības izsniegtas par apdrošinātām mantām, kas nta ir zaudēta vai bojāta, to bojātas ļaunprātīgi.

No situācijām, kad atlīdzināta zagtu mantu vērtība, zādzība ar ielaušanos notikusi visbiežāk, veidojot teju 20 % no visiem zādzību gadījumiem. Nedaudz retāk (16 %) pagājušajā gadā fiksēti gadījumi, kad zādzība notikusi ārpus klienta mājokļa. No zagtajām mantām „iecienītākie” priekšmeti ir bijuši telefoni, 2016. gadā veidojot katru piekto no visām apdrošinātajām mantām. Arī velosipēdi pērn veidojuši ievērojamu īpatsvaru – 18 % gadījumu visa gada laikā. Turklāt vasaras periodā šis īpatsvars pieauga līdz pat 30 %. Interesanti novērot, ka dārza tehnikas zādzību intensitāte bijusi vienāda visu gadu, tai vidēji veidojot 8 % īpatsvaru.

“Spriežot pēc pagājušā gada rezultātiem, zādzību gadījumi ir īpaši izteikti vasaras mēnešos, kad garnadžu lielākais loms ir velosipēds. Tas, protams, izskaidrojams ar to vieglo pieejamību – siltā laikā velosipēdu skaits uz ielām būtiski pieaug. Tādēļ ir svarīgi ņemt vērā, ka mantas apdrošināšana ir izdevīgs risinājums, lai izvairītos no iespējamiem zaudējumiem. Piemēram, iekļaujot mantas apdrošināšanā, kur minimālā apdrošināšanas summa ir 3000 eiro, 500 eiro vērta velosipēda apdrošināšanu, DNB bankā tas izmaksās vien 7 eiro gadā, turklāt velosipēds būs apdrošināts visā Latvijas teritorijā,” skaidro Lauris Bojārs, DNB Uzkrājumu un apdrošināšanas kategorijas vadītājs.

Vidējā izmaksātā atlīdzība zādzību gadījumos pērn bijusi 729 EUR apmērā.

Papildu informācija:
Lelde Sāre - Jansone
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības
Tālr. 28606399
E-pasts: lelde.sare-jansone@prae.lv
 
*Pēc AAS BALTA datiem