Nākamo otrdien, 28. martā, plkst. 10.00 Nordea bankas vadošie ekonomisti Baltijā video konferencē prezentēs aktuālās ekonomikas tendences pasaules, Baltijas un vietējā ekonomikā. 

Ekonomikas apskata laikā tiks prezentēti šādi temati:

  • Baltijas valstis: déjà-vu no 2005. gada – vai mums draud algu un cenu spirāles risks?
  • Lietuva: gaidāma līdzsvarota izaugsme; privātā patēriņa cikls sasniedzis kulmināciju;
  • Latvija: uz fundamentālas nodokļu reformas sliekšņa; vai uzplaukuma gadi atgriežas?
  • Igaunija: jaunais inflācijas cikls sācies ar grūdienu no enerģijas tirgus cenām; nepieciešami  produktivitāti pastiprinoši ieguldījumi (IKT sektora loma).

“Pieaugot inflācijai un pārkārstot vietējam darba tirgum, Baltijas valstīs palielinās algu un cenu spirāles riska draudi, kas nozīmē algu un cenu būtisku pieaugumu. Īstermiņā tas veicina ekonomisko izaugsmi, taču ilgtermiņā tas var apdraudēt konkurētspēju starptautiskajos tirgos. Ja produktivitāte nepalielināsies līdz ar inflācijas un algu pieaugumu, pirms kļūt bagātas, Baltijas valstis var palikt dārgas,” skaidro Žīgimants Maurics, Nordea bankas Galvenais ekonomists Baltijas valstīs.

Tiešsaistes seminārā ar saviem secinājumiem par aktualitātēm vietējā un pasaules ekonomikā dalīsies Nordea bankas Galvenais ekonomists Baltijas valstīs Žīgimants Maurics (Žygimantas Mauricas), ekonomists Igaunijā Tonu Palms (Tõnu Palm) un ekonomikas eksperts Latvijā Gints Belēvičs.

“Aizvadītajā gadā Latvijai izdevies līdzsvarot ārējās tirdzniecības bilanci, neskatoties uz vājo ekonomikas izaugsmi. Tas noticis galvenokārt pateicoties strauji augošajam pakalpojumu eksportam. Tāpat līdzsvars sasniegts arī budžeta ieņēmumos un izdevumos, kur, ņemot vērā daudz lielākus nodokļu ienākumus, aizvadītajā gadā varētu būt sasniegts teju bezdeficīta budžets. Valdības dienas kartībā ir plaša nodokļu reforma, kas varētu veicināt ekonomisko aktivitāti un mazināt ienākumu nevienlīdzību. Kopumā šis un nākamais gads izaugsmes ziņā varētu būt labs, iekšzemes kopproduktam palielinoties vismaz par 3 % katru gadu,” prognozē Nordea ekonomikas eksperts Latvijā Gints Belēvičs.

Video konference notiks otrdien, 28. martā, no plkst. 10.00 līdz 11.00. 

Par dalību video konferencē:

  • Konference notiks angļu valodā;
  • Jautājumus ekspertiem varēs uzdot video konferences laikā. Lai pieteiktos atsevišķai intervijai ar kādu no bankas ekonomikas ekspertiem, aicinām rakstīt edgars.zilde@nordea.com.
  • Jaunākajā Nordea ekonomikas apskatā būs iekļautas aktuālākās ekonomikas prognozes, kā arī Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un globālās ekonomikas analīze.