Iļja Arefjevs

Iļja Arefjevs

“Pensiju 2. līmeņa kopējie aktīvi 2017. gada beigās sasniedza 3,28 miljardus eiro. No šīs summas 2,74 miljardi eiro ir iemaksas pensiju sistēmā un 537 miljoni eiro – pensiju pārvaldītāju nodrošinātā tīrā investīciju peļņa,” skaidro Luminor Pensions Latvia valdes loceklis Iļja Arefjevs. “Atskaitot inflācijas radīto kapitāla pirktspējas kritumu, peļņa veidoja 252 miljonus eiro, kas ir par 34 miljoniem vairāk, nekā pirms gada.”

Aizvadīts viens no veiksmīgākajiem gadiem desmitgadē

2017. gads pensiju sistēmai noteikti uzskatāms par vienu no veiksmīgākajiem pēdējā desmitgadē. Relatīvi zema inflācija kombinācijā ar ievērojamu uzņēmumu akciju un citu salīdzinoši augsta riska finanšu aktīvu vērtības kāpumu iepriecināja pensiju krājējus – vidējais pensiju 2. līmeņa ienesīgums bija 3,17%, kamēr vidējā inflācija veidoja vien 2,2% gadā. Eiropas Centrālās Bankas mērķa inflācija ir 2-2,5% gadā. Lielākajai daļai Eiropas valstu tāds inflācijas līmenis vēl joprojām nav sasniedzams, kas nav veselīgi šo valstu ekonomikai.

Labas ziņas nākotnes pensionāriem – pēc 30 gadiem 35% papildu pieaugums

Pateicoties pagājušā gada nogalē veiktajiem grozījumiem Valsts fondēto pensiju likumā, tuvākajos divos gados ir sagaidāms pensiju 2. līmeņa komisijas maksu samazinājums vismaz par 0,5% gadā. Papildus tam, iespēja veidot ieguldījumu plānus, kas ļauj veikt ieguldījumus uzņēmumu akcijās līdz 75% no to kopējiem aktīviem, var ilgtermiņā palielināt pensiju 2. līmeņa vidējo ienesīgumu vēl par vismaz 0,5% gadā. Summārais pensiju sistēmas ieguvums no šiem grozījumiem ilgtermiņā var veidot vismaz 1% gadā. Tas ir ļoti būtiski nākotnes pensionāriem, jo šāds pieaugums nodrošina 35% pieaugumu pēc 30 gadiem.