Ilja Arefjevs

Ilja Arefjevs

Solidaritātes nodoklis attiecas uz sociāli apdrošinātām personām – darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem –, kuru bruto ienākumi gadā pārsniedz 55 000 eiro jeb vidēji 4 583 eiro mēnesī. Ienākumiem virs 55 000 eiro gadā vairs netiek piemērotas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Sākot ar šo gadu, tiem nodokļu maksātājiem, kuri ir pieteikušies pensiju 2. līmenim (valsts fondēto pensiju shēma), daļa no solidaritātes nodokļa, kas ir 6% no bruto ienākumu summas virs 55 000 eiro, tiks ieskaitīta izvēlētajā pensiju 2. līmeņa plānā. Savukārt vēl viena daļa – 4% – izvēlētajā pensiju 3. līmeņa (privātais pensiju fonds) plānā. Ja klientam nav pensiju 2. līmenis, tad visus 10% no ienākumiem, kas pārsniedz 55 tūkstošus eiro gadā, ieskaita klienta izvēlētā pensiju 3. līmeņa plānā.  

Pārliecinies, vai gūsti maksimālu labumu sava kapitāla vairošanā:

Portālā www.latvija.lv noskaidro, kādā pensiju 2. līmeņa plānā šobrīd veidojas tavi uzkrājumi un pārliecinies, vai konkrētā izvēle ir tev visatbilstošākā.

  • Pensiju 2. līmeņa plānu ieteicams izvēlēties, ņemot vērā tā ieguldījumu politikas atbilstību savam vecumam – klientiem vecumā līdz 44 gadiem parasti piemērotāki ir aktīvie plāni ar ieguldījumiem uzņēmumu akcijās līdz pat 75% no visiem ieguldījumiem.  Klientiem no  44 līdz 54 gadiem arī piemēroti aktīvie plāni, bet ar ieguldījumiem akcijās līdz 50%. Savukārt tiem, kuriem līdz pensionēšanās vecumam ir 10 gadi vai mazāk, iesakām izvēlēties sabalansēto vai konservatīvo plānu.
  • Pieteikties vai mainīt pensiju 2. līmeņa plānu vari portālā www.latvija.lv. Detalizētāka informācija par pensiju 2. līmeņa darbības rādītājiem.

Izvēlies pensiju 3. līmeņa plānu, kur tavā uzdevumā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) novirzīs 4 % no bruto ienākumu summas virs 55 000 eiro.

  • Solidaritātes nodokļa maksātājiem būs jāslēdz līgums ar privāto pensiju fondu, tāpēc ieteicams rūpīgi izvēlēties banku, kurai klients uzticas un ar finanšu konsultanta palīdzību noskaidrot sev piemērotāko pensiju 3. līmeņa plānu. Detalizētāka informācija par pensiju 3. līmeni.
  • Izvēle jāizdara ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no brīža, kad VSAA nosūta solidaritātes nodokļa maksātājam paziņojumu par to, ka ir jāizvēlas kāds pensiju 3. līmeņa plāns. Ja to neizvēlēsies, solidaritātes nodokļa daļa tiks ieskaitīta speciālajā budžetā.

Pensiju 3. līmenis ir privāts kapitāls, ko var pilnībā izņemt naudā, sasniedzot 55 gadus, kā arī pārcelt uz citu pensiju fondu, tostarp arī ārpus Latvijas. Pensiju 3. līmenis ir mantojams.

Pensiju 2. līmeņa kapitāla pārvaldītāju  var mainīt vienu reizi gadā. Pensionējoties šo kapitālu var izmantot mūža apdrošināšanas polises iegādei, izvēloties sev izdevīgākos nosacījumus. Turklāt šobrīd norit intensīvs darbs pie pensiju 2. līmeņa kapitāla mantojamības. Plānots,  kā Saeima attiecīgos likuma grozījumus varēs pieņemt trešajā lasījumā jau šajā rudenī, kas padarīs pensiju 2. līmeni mantojamu sākot ar 2020. gadu. Tādēļ pareizi rīkojoties ar savu solidaritātes nodokli šodien, ir labas redzes nodrošināt sev labklājību nākotnē.

Nesen publicētie Valsts ieņēmumu dienesta dati liecina, ka šī gada 1. ceturksnī vienu ceturto daļu no 55 000 eiro sliekšņa sasniedza 1 138 cilvēki. Pēc sākotnējām aplēsēm šī gada beigās Latvijā varētu būt četri līdz pieci tūkstoši solidaritātes nodokļa maksātāju un viņu vidējā alga var pietuvoties 90 tūkstošiem eiro gadā. Šo nodokļu maksātāju papildu iemaksas pensiju apdrošināšanai vidēji veidos 3 500 eiro gadā.