Luminor spēris vēl vienu soli atvērtās sadarbības platformas stratēģijas ieviešanā, kas vērsta uz finanšu pakalpojumu tirgus atvēršanu lietotņu izstrādātājiem.

Luminor turpina atbalstīt nākotnes banku pakalpojumu radīšanu, 14. septembrī ieviešot bankas API risinājumu (Fallback Solution), kas paver iespējas citām licencētām kompānijām. Šajā datumā spēkā stājās arī Maksājumu pakalpojumu direktīvas ieviešana, lai finanšu pakalpojumus padarītu pieejamus neatkarīgiem risinājumu izstrādātājiem, tādā veidā paātrinot inovāciju ieviešanu šajā nozarē.

Kopš šī brīža citi maksājumu pakalpojumu sniedzēji (piemēram, bankas, licencētas un/vai reģistrētas finanšu institūcijas) savās mobilās vai tīmekļa lietotnēs var izveidot savienojumu ar Luminor API risinājumu un attiecīgi integrēt Luminor klientu kontu pārskatus un maksājumu iespējas. Tiklīdz risinājumi būs pieejami, katrs klients varēs brīvprātīgi izvēlēties vai tos izmantot, pats autorizējot savus darījumus cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja kanālā.

Ja klients šo iespēju neizmantos, Luminor nevar un nevarēs sniegt nekādu informāciju par šo klientu citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem. Savukārt, ja klients uzsāks izmantot cita pakalpojumu sniedzēja izstrādātu lietotni, autorizējot darījumu (konta izraksta saņemšanu, maksājuma veikšanu), Luminor pārsūtīs attiecīgos datus šī pakalpojumu sniedzējam, kurš arī tad kļūs par šo datu pārzini.  Luminor nevarēs ierobežot citu maksājumu pakalpojumu sniedzēju tiesības, tāpēc tikai klients pats varēs pārtraukt attiecīgo pakalpojumu saņemšanu pie attiecīgā pakalpojumu sniedzēja.

“Viens no Luminor stratēģijas mērķiem ir kļūt par finanšu un nefinanšu pakalpojumu integrētāju, lai nodrošinātu saviem klientiem konkurētspējīgu piedāvājumu. Izveidojot partnerības un ieviešot atvērtās sadarbības platformas, varam nodrošināt būtiskus ieguvumus saviem klientiem. Šomēnes mēs speram soli šajā virzienā, ieviešot virkni risinājumu, kas ļaus izstrādātājiem izstrādāt inovatīvus risinājumus, kas saistīti ar kontiem un maksājumiem, izmantojot API,” stāsta Luminor ikdienas pakalpojumu pārvaldes vadītājs Jevgeņijs Kazaņins.

“Kā nākamo soli plānojam ieviest API, kas balstīti uz Berlin Group Standards jeb standartu kopumu, par kuru ieviešanu vienojušās finanšu iestādes visā Eiropā. Pilnvērtīgs API sniegs vēl vairāk iespējas izstrādātājiem, lai paplašinātu un pilnveidotu esošos Luminor pakalpojumus.

Lai uzzinātu vairāk par Luminor alternatīvajiem risinājumiem un gaidāmajiem API risinājumiem, izstrādātāji tiek aicināti apmeklēt Luminor Izstrādātāju portālu: developer.luminoropenbanking.com

Portālā piedāvāts Sandbox risinājums: ar iespēju iepazīt gaidāmos API tehniskos nosacījumus, kā arī detalizētu informāciju par to, kā izmantot alternatīvo risinājumu.