Par Līdzekļu pārvaldīšanas līgumu, kas noslēgts starp Luminor Latvijas atklātais pensiju fonds AS un līdzekļu pārvaldītāju Luminor Asset Management IPAS.

Pensiju fonds: Luminor Latvijas atklātais pensiju fonds AS, Reģ.Nr. 40103331798
Līdzekļu pārvaldītājs: Luminor Asset Management IPAS, Reģ.Nr. 40003699053

Līdzekļu pārvaldīšanas līgums, kas noslēgts starp Pensiju fondu un Līdzekļu pārvaldītāju, paredz, ka Līdzekļu pārvaldītājam ir pienākums pārvaldīt pensiju plānu līdzekļus saskaņā ar Pensiju fonda apstiprināto ieguldījumu
politiku attiecīgajam pensiju plānam, kā arī attiecīgā pensiju plāna aktīvu ieguldīšanas noteikumiem, ievērojot ieguldījumu ierobežojumus, kā arī spēkā esošo normatīvo aktu prasības.

Pārvaldot un ieguldot pensiju plānu līdzekļus, Līdzekļu pārvaldītājs ievēro un rīkojas saskaņā ar Līdzekļu pārvaldītāja Iesaistīšanās politiku, kas nosaka vispārīgos principus, kā akcionāra tiesību izmantošana iekļaujama Līdzekļu pārvaldītāja ieguldījumu stratēģijās un kādas iesaistīšanās aktivitātes Līdzekļu pārvaldītājs veic Pensiju fonda labā, ieguldot līdzekļus tādas akciju sabiedrības akcijās, kuras juridiskā adrese ir dalībvalstī un kuras akcijas iekļautas dalībvalsts regulētajā tirgū. Sākot ar 2020. gadu, katru gadu un ne vēlāk kā katra gada 1. augustā Līdzekļu pārvaldītājs publiski atklās to, kā īsteno Iesaistīšanās politiku – Informācija par Iesaistīšanās politikas īstenošanu pieejama tīmekļa vietnē: luminor.lv/lv/privatpersonam/informacija-dalibniekiem#iesaistisanas-politika

Pensiju plānu saistību termiņstruktūra neietekmē tā aktīvu termiņstruktūru, jo plānu mērķis ir panākt papildpensijas kapitāla pieaugumu ilgākā laika posmā visiem tā dalībniekiem, nevis nodrošināt noteiktas izmaksas. Plāni arī neparedz biometrisko risku segumu un negarantē noteiktu ieguldījumu atdevi. Pensiju Plānu saistību termiņstruktūra izvirza prasības Plānu aktīvu likviditātei. Ieguldījumu stratēģija un struktūra tiek izstrādāta, pamatojoties uz ierobežojumiem, kas ir noteikti attiecīgā pensiju plāna ieguldījumu politikā, kā arī attiecīgā pensiju plāna aktīvu ieguldīšanas noteikumos. Pensiju plānu aktīvu struktūru un riska līmeni galvenokārt nosaka ieguldījumu akcijās un citos kapitāla vērtspapīros, kā arī riska kapitāla tirgū un nekustamajā īpašumā īpatsvars – pensiju plānam Luminor Nākotne 55+ līdz 25%, ar mērenām svārstībām,pensiju plānam Luminor Nākotne 50-55 – līdz 75% un pensiju plānam Luminor Ilgtspējīgā nākotne 16-50 indekss – līdz 100% ar būtiskām svārstībām, tomēr pensiju plānu vēsturiskais ienesīgums negarantē līdzīgu ienesīgumu nākotnē.

Lai Pensiju fonds saglabātu maksimālu kontroli pār Pensiju plānu aktīviem, Pensiju fondam ir tiesības veikt visas darbības un saņemt Līdzekļu pārvaldnieka visu informāciju, kas Pensiju fondam ir nepieciešama, lai veiktu pienācīgu pakalpojumu pārraudzību, riska vadību un iekšējo kontroli. Šādas darbības tostarp ietver regulāru informācijas par Līdzekļu pārvaldītāja pakalpojumiem ieguvi, apkopošanu un pārskatīšanu, arī uz vietas, un kontrolēšanu, vai Līdzekļu pārvaldītājs ievēro spēkā esošos normatīvos aktus, noteikumus, Pensiju plānus, Ieguldījumu politikas un Pensiju fonda rīkojumus. Līdzekļu pārvaldītājs nodrošina regulāru atskaiti par pensiju plāniem pēc Pensiju fonda pieprasījuma, tostarp sniedzot informāciju par pensiju plānu darbības rezultātiem, ieguldījumu ierobežojumu ievērošanu, ieguldījumu portfeļa darbības izmaksām, kā arī citu informāciju, kas Līdzekļu pārvaldītājam jānodrošina saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

Līdzekļu pārvaldīšanas līgums ir noslēgts uz nenoteiktu laiku, kas var tikt izbeigts, vai nu pusēm vienojoties, vai pēc kādas no pušu vienpusējas atkāpšanās un pēc līguma noslēgšanas ar jaunu līdzekļu pārvaldītāju.