02.07.2020. Ideālā mājokļa meklējumi ir vesels piedzīvojums. Brīžiem jūti pacilājumu, bet citā mirklī pārņem pilnīgs apjukums. Kuru mājokli izvēlēties – izdevīgāko, skaistāko, kvalitatīvāko vai vienkārši lētāko? Aplūkosim 5 svarīgākos faktorus, kas jāapsver, izvēloties jaunu mājokli.

1. Vide

Izvēloties nākotnes mitekli, ļoti svarīga ir izpētīt šādus faktorus:

  • Infrastruktūra. Cik tuvu ir pārtikas veikals un sabiedriskā transporta pieturas?
  • Izglītības iestādes. Vai apkārtnē ir bērnudārzs un skola – ja šie jautājumi nav aktuāli šobrīd, iespējams, nākotnē par tādiem kļūs.
  • Apkārtne. Novērtē, cik sakopts ir pagalms un cik droša ir apkārtne.

Ir vērts arī pievērst uzmanību, kas ir tavi potenciālie kaimiņi, un pavērot Sauli – vai varēsi to sveicināt, dzerot rīta kafiju virtuvē, vai varbūt plānojums ir tāds, ka to satiksi tikai uz īsu mirkli vannas istabas vēdlodziņā?

2. Ēka

Pievērs īpašu uzmanību mājas tehniskajam stāvoklim un nolietojumam. Pārbaudi, vai sienas nav saplaisājušas un uz tām nav redzamas mitruma pēdas. Par māju daudz stāsta kāpņu telpa ­– kāds ir tās aromāts un kāda aina paveras pagrabā?

Vari sīkāk papētīt informāciju par mājas projektu. Tā uzzināsi, kādas ir tā priekšrocības un biežākās problēmas. Obligāti noskaidro, kāds ir zemes īpašuma statuss, kas ir nama apsaimniekotājs, un uzzini, vai mājai nav izveidojušies parādi.

3. Mājoklis

Sperot kāju pāri slieksnim, dziļi ievelc elpu. Ja jūti nepatīkamu pelējuma aromātu, apskates laikā centies noteikt tā iemeslu. Varbūt pie vainas ir ūdens noplūde vai pilošs jumts? Ja mitruma pleķi klāj sienas, iespējams, tas ir kapilārais mitrums, ko novērst ir sarežģīti un dārgi.

Taču ar to vien nepietiek. Neaizmirsti izvērtēt arī tādus faktorus kā:

  • Elektroinstalācijas;
  • Sanitārā mezgla kvalitāte;
  • Kopējā remonta kvalitāte;
  • Mājokļa plānojums;
  • Komunālo pakalpojumu izmaksas ziemā un vasarā;
  • Vai ir pieejama autostāvvieta.

4. Finanses

Nereti var gadīties situācijas, kad viss ir ideāli un apmierinoši un tu esi gatavs pārvākties jau šodien, taču noskatītais mājoklis maksā veselu bagātību. Ir ļoti būtiski pašam sev noteikt, cik nozīmīga ir īpašuma cena un, protams, kāds būs tavs finansējuma avots.

5. “Īstā” sajūta

Ja nonāc krustcelēs, un tev ir jāizvēlas starp vairākiem lieliskiem variantiem, šī ir tā reize, kad vari klausīt savai sirdsbalsij. Ja galvā klusa balstiņa sauc: “Gribu šo!” vai “Jā, šis ir īstais,” tad tu noteikti jau zini, kas būs tava nākotnes dzīvesvieta.

Vēlam, lai tev izdodas atrast savu ideālo sapņu mājokli!

Hipotekārais kredīts