Covid-19 pandēmijas saslimstības viļņu ietekmē Baltijas valstu mediji arvien biežāk minējuši ne tikai vārdu “bailes”, bet arī “laime”, noskaidrots Luminor bankas pētījumā*.

Ņemot vērā atkārtotus Covid-19 izraisītās pandēmijas uzliesmojumus pavasarī un rudenī, attiecīgi pieauga vārda “Covid” lietojums, bet pamīšus tam arvien biežāk tika pieminētas arī “bailes” un “laime”.

“Veiktais pētījums ļauj secināt, ka, atspoguļojot Covid-19 izraisītās bailes un nedrošību, medijos vienlaikus ir pastiprināti runāts par jautājumiem, kas sniedz iedzīvotājiem iespēju būt laimīgiem. Pandēmija, iespējams, daudziem ir likusi aizdomāties par to, kas tad īsti ir patiesa laime un kā to saglabāt mainīgos apstākļos, un, kā redzam, arī medijos par to runāts diezgan daudz,” stāsta Oskars Lakšēvics, Luminor Mārketinga un ikdienas pakalpojumu pārvaldes vadītājs Baltijā.

Līdzīgi kā Latvijā arī Igaunijā un Lietuvā “Covid” plašsaziņas līdzekļos visbiežāk minēts aizvadītā gada martā. Tajā pašā laikā, salīdzinot ar Latviju, kur šī vārda pieminējums saglabājās salīdzinoši augsts arī vasarā, Igaunijas medijos ir novērojams straujš tā atspoguļojuma kritums jau jūnijā. Vienlaikus Lietuvas medijos gada nogalē arvien vairāk parādās saturs par cilvēku “sapņiem”. Pērn Latvijā par “sapņiem” visvairāk medijos runāts augustā, kas, iespējams, ir saistīts ar tuvojošos mācību sezonu.

Pētījums veikts Luminor bankas projekta "Par tiem, kam rūp" ietvaros, un tajā analizētas simtiem tūkstošu publikāciju apmēram 600 medijos Latvijā, 650 Lietuvā un 450 Igaunijā. Akcijas “Par tiem, kam rūp” laikā Baltijas valstu iedzīvotāji tika aicināti atklāt savu gados vecāko tuvinieku ieceres un sapņus, kas ir līdz šim nepiepildīti, un dalīties ar tiem speciāli šim projektam izveidotā vietnē partiemkamrup.lv. Marta sākumā katrā Baltijas valstī Luminor piepildīs vienu nejauši izvēlētu seniora sapni, ko pieteicis viņa tuvinieks. 

* Luminor bankas pētījums veikts sadarbībā ar ziņu aģentūru LETA Latvijā,  Mediaskopas Lietuvā, BMMG Igaunijā, katrā no Baltijas valstīm analizējot vairākus simtus tūkstošu publikāciju aptuveni 600 medijos Latvijā, ap 650 medijos Lietuvā un ap 450 - Igaunijā.