16.05.2022.

Ceļojumu ierobežojumi ir padarījuši citu zemju apmeklēšanu sarežģītāku, tomēr aizrautīgus ceļotājus tas neattur. Ja prāto, vai šobrīd ir droši doties uz ārzemēm, īsā atbilde ir – jā, ja vien esi sagatavojies! Rūpīga plānošana un piesardzība ļaus bez raizēm radīt brīnišķīgas atmiņas.

Lūk, daži ieteikumi, kas būtu jāņem vērā, dodoties pelnītā atpūtā uz ārzemēm.

Esi lietas kursā

Lai ceļot būtu droši, vispirms jāievāc informācija. Pirms izvēlies galamērķi, noskaidro, uz kurām valstīm var ceļot, kādi ir noteikumi par vakcināciju un analīzēm, vai sabiedriskās vietās joprojām jāvalkā maska un vai iecerētās apskates vietas ir atvērtas apmeklētājiem. Pārbaudi arī masku prasības lidmašīnās, jo dažādās lidsabiedrībās tās var atšķirties. Atsevišķos gadījumos būs atļauta tikai īpaša medicīniska maska. Nosacījumus meklē lidsabiedrību tīmekļa vietnēs, piemēram, AirBaltic, Ryanair, Wizzair.

Noteikti pievērs uzmanību vakcīnu prasībām, turklāt ne tikai vakcīnai pret Covid-19. Dažās valstīs jāuzrāda apliecinājums par vakcināciju pret dzelteno drudzi un citām slimībām, piemēram, MMR, gripu, poliomielītu. Ņem vērā arī to, kas jāzina, ceļojot kopā ar mīļdzīvnieku.

Neaizmirsti, ka, ceļojot ārpus Eiropas Savienības, var būt nepieciešamas vīzas. To iegūšana var aizņemt zināmu laiku, tāpēc neatliec šo darbu uz pēdējo brīdi! Noderīgu informāciju par ceļošanai vajadzīgo atradīsi Ārlietu ministrijas sagatavotajā materiālā.

Veselība un drošība pirmajā vietā

Neparedzēti medicīnas izdevumi ir pēdējais, par ko vēlamies satraukties. Lai ārzemēs atpūstos ar mierīgu sirdi un prātu, noteikti jāparūpējas par apdrošināšanu.

Ja tavs galamērķis atrodas ES, iesakām saņemt bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK) Nacionālajā veselības dienestā. Tā nodrošinās medicīniski neatliekamu veselības aprūpi jebkurā no 27 ES valstīm, Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā un Šveicē ar tādiem pašiem nosacījumiem un izmaksām kā attiecīgajā valstī apdrošinātajiem cilvēkiem.

Tomēr EVAK nesedz izmaksas par, piemēram, privātu veselības aprūpi, atgriešanās lidojumu vai zagtu/pazaudētu īpašumu.

Lai izvairītos no negaidītām izmaksām, izmanto visērtāko ceļojumu apdrošināšanu, kas lieliski derēs ceļojumiem ģimenēm ar bērniem, turklāt apvieno arī debetkartes un kredītkartes priekšrocības. Piesakoties Luminor Black, saņemsi ceļojumu apdrošināšanu visai ģimenei ar medicīnisko izdevumu segumu līdz 300 000 eiro, tostarp Covid-19 segumu brauciena laikā vairumā valstu, ļaujot atmest visas raizes un izbaudīt sen gaidīto ceļojumu.

Rezervē uzmanīgi

Meklējot aviobiļetes, atceries, ka tās jāiegādājas laicīgi. Izdevīgus piedāvājumus vari meklēt vietnēs, kas piedāvā aviobiļešu cenu salīdzinājumu. Tāpat pārskati lidsabiedrību tīmekļa vietnes un sociālos tīklus – varbūt tuvākajā laikā gaidāma kāda akcija!

Ja domā, ka tavi plāni varētu mainīties vai brauciens paredzēts pēc ilgāka laika, un vēlies zināmu drošības spilvenu, rezervē lidojumu vai viesnīcu ar iespēju rezervāciju atcelt bez papildu maksas.

Ar karti vai skaidrā naudā?

Lai gan esam pieraduši maksāt ar karti, dažās valstīs var būt nepieciešama skaidra nauda.

Parasti ir lētāk izņemt skaidru naudu no vietējā bankomāta nekā mainīt to valūtas konvertācijas punktos, jo tajos mēdz būt augstas komisijas maksas. Tam lieliski noderēs Luminor Black karte, ļaujot bez maksas izņemt līdz 400 eiro mēnesī no jebkura bankomāta pasaulē, kā arī 600 eiro mēnesī no Luminor bankomātiem Baltijas valstīs. Ja tomēr izvēlies konvertēt valūtu, pārbaudi aktuālo valūtas kursu Luminor vietnē.

Ja ceļojumā jāmaksā POS terminālī, un jāizvēlas valūta, izvēlies vietējo, citādi par katru maksājumu var tikt piemērota komisijas maksa.

Neskaidros un nedrošos laikos ir īpaši svarīgi pavadīt laiku ar tuviniekiem. Būt kopā, gūt jaunus iespaidus, sastapt citas kultūras – ceļošana sniedz daudz, ja vien esam tam gatavi!

Kļūsti par klientu attālināti