Meklēt alternatīvas


Anastasija Aļjanaki
Privātbaņķiere

Jau pēc vidusskolas sapratu, ka vēlos savu nākotnes karjeru būvēt tieši banku sfērā. Tobrīd šī sfēra attīstījās īpaši strauji, un man šķita – tajā ir interesantas perspektīvas un daudz dažādu iespēju. Sevišķi mani interesēja investīciju pasaule – biju pārliecināta, ka tajā iespējas ir teju bezgalīgas, un es gribēju būt daļa no šīs interesantās pasaules. Iestājos Banku augstskolā, ieguvu maģistra grādu finanšu analīzē. Mans maģistra darbs bija veltīts tieši alternatīvajām investīcijām mākslas tirgū. Pētīju finanšu darījumus ar mākslas priekšmetiem, un biju pirmais cilvēks, kurš šādu tēmu augstskolā izvēlējies. Investīciju objekti nav tikai gleznas, tie ir arī retro automobiļi, pulksteņi, mūzikas instrumenti, vīns, dārgakmeņi, juvelierizstrādājumi, antīkās mākslas priekšmeti un daudz kas cits. Ir pat kolekcionāru segments, kurš kolekcionē vijoļu lociņus.
 
Sākumā šo tēmu augstskolā nemaz negribēja akceptēt, bet es ar savu darbu pierādīju, ka arī šāds, alternatīvs investīciju veids var konkurēt ar klasiskajām investīcijām finanšu tirgos. Šī darba rakstīšana bija liels izaicinājums, jo par šo tēmu nebija īpaši daudz literatūras. Lai to paveiktu, pasūtīju grāmatas angļu valodā, intervēju gan kolekcionārus, gan izsoļu namu pārstāvjus, gan arī māksliniekus. Investīcijas mākslā vērtē kā ilgtermiņa ieguldījumu, tāpat pastāv daudz un dažādi riska faktori – kolekcionārus bieži vada ne tikai finansiālais, bet arī emocionālais aspekts. Šajā investīciju veidā nevajadzētu ieguldīt vairāk par 10 procentiem no kopējā investīciju portfeļa.
 
Esi kā ūdens!

Varu apliecināt, ka man dzīvē ir divas kaislības – finanses un māksla. Strādājot bankā, varu apvienot abas. Ikdienā ļoti daudz komunicēju ar cilvēkiem, tai skaitā ar kolekcionāriem, investoriem, līdz ar to man ir iespēja izprast mūsu klientu dzīvesstāstus un saprast korelāciju ar banku pakalpojumiem tieši no investīciju skatu punkta, lai atrastu piemērotāko risinājumu klienta dzīves attiecīgajam posmam.

Sākotnēji strādāju privātbaņķieru komandā un palīdzēju ar ikdienas lietām.
 
Ar laiku bankā parādījās vakance finanšu tirgus nodaļā par valūtas brokeri. Kādam bija palikusi atmiņā mana interese par investīcijām un man tika piedāvāta šī iespēja. Dažus gadus strādāju finanšu tirgus daļā kā brokere. Tā kā man patika viss, kas saistīts ar investīcijām, varēju šo lietu izpētīt no paša avota. Bet pēc laika parādījās privātbaņķiera vakance – bija vajadzīgs cilvēks, kuram ir zināšanas par investīcijām, piemīt empātija un patīk cilvēki. Tā kļuvu par privātbaņķieri.
 
Banku sfēra ir dažādu izaicinājumu pārpilna, tā nemitīgi mainās. Ģeopolitiskā situācija, tirgus apstākļi. Katru dienu piedzīvojam dažādus izaicinājumus. Šajā sakarā vienmēr atceros cīņas meistara un aktiera Brūsa Lī izteicienu – esi kā ūdens. Ūdens ir mīksts, bet tajā pašā laikā spēcīgs. Saprotu, ka mūsdienās tāda jēdziena kā stabilitāte vairs nav – viss ātri mainās, no vienas formas pārvēršas citā. Arī komunikācijā ar dažādām personībām tev jākļūst par ūdeni – jāmāk par dažādiem bankas produktiem pastāstīt tā, lai tas šķistu saprotami un pielāgojami viņa dzīves situācijai.
 
Senlietas, gleznošana un izglītošanās

Mainība, protams, rada arī stresu. Lai no tā atbrīvotos – esmu mūžīgā attīstībā. Man patīk iegūt jaunas zināšanas, tāpēc vienu vasaru, piemēram, aizbraucu pamācīties uz Londonu uz Sotheby's Institute of Art. Man bija iespēja apgūt jaunas zināšanas, mainīt redzesloku, tikties ar profesionāļiem mākslas pasaulē, izpētīt muzeju kolekcijas un slavenas galerijas.
 
Vēl viena mana aizraušanās – senlietas, kurām piemīt īpašs šarms. Kad ceļoju, vienmēr apmeklēju senlietu tirdziņus un  kaut ko nopērku. Kolekcionēju Wedgwood porcelānu.

Brīvajā laikā arī gleznoju, esmu pat ilustrējusi dzejas grāmatu.

Ja runājam par nākotni – man ļoti svarīgi nepārtraukti papildināt profesionālās prasmes attiecībā uz investīcijām. Tas ir izaicinājums – ne tikai saglabāt kapitālu, bet palielināt tā vērtību. Gribu turēt roku uz pulsa un palīdzēt klientiem, sniedzot visaktuālāko un pilnvērtīgāko risinājumu.

Piedāvājam inovatīvus finanšu risinājumus