Slēdzot aizdevuma līgumu ar banku, mēs izmantojām iespēju saņemt arī garantiju no Altum, šādā veidā par 10 000 eiro samazinot pašu ieguldījumu. Altum garantija ir bankas aizdevuma papildus nodrošinājums – banka aizdod vairāk kā šim klientam aizdotu standarta gadījumos. To var saņemt jaunās ģimenes ar vismaz vienu bērniņu (arī tad, ja bērniņš vēl ir puncī, kā tas bija arī mūsu gadījumā), kā arī jaunie speciālisti.

Tā kā pirmās iemaksas jautājums daudziem ir ļoti aktuāls, šajā ierakstā apkopoju visas šī brīža pieejamās Altum programmas un gadījumus, kad tās tiek piešķirtas.

Altum garantijas var saņemt kā mājokļa (mājas/dzīvokļa) iegādei, tā būvniecībai un arī esoša mājokļa rekonstrukcijai (zemes iegādei nē). Garantiju var saņemt:

  • Ģimenes, kurās aug bērni līdz 23 gadu vecumam un arī tādas ģimenes, kuras bēbi gaida (šajā gadījumā nepieciešama izziņa no daktera)

Garantijas apjoms atkarīgs no tā, cik bērni aug ģimenē. Tā ir no 10% (viens bērns vai mamma gaidībās) līdz 30% (4 bērni vai 3 bērni un 4. puncī). Komisija par garanijas piešķiršanu ir 2,5% no garantijas apjoma (vienreizējs maksājums).

  • Jaunie speciālisti līdz 35 gadu vecumam un augstākā izglītība

Garantijas maksimālais apjoms ir 20% no īpašuma vērtības, bet nepārsniedz 50 000 eiro. Komisija par šīs garantijas izmantošanu ir dārgāka – katru gadu 10 gadu garumā jāmaksā 4,8% no atlikušās garantijas summas (maksājums 1x3 mēnešos). Piemēram, ja garantija ir 10 000 eiro, pirmajā gadā jāmaksā 4,8% jeb 480 eiro, ko ietur no konta uzreiz pie garantijas piešķiršanas, un pārējos gadus komisija jāmaksā četros maksājumos jeb 1x 3 mēnešos. Nākošajā gadā tie būs 4,8% no 10000-480 = 9520 eiro = 456,96 eiro utt.

Katrai no šīm programmām ir savi nosacījumi, un tās nevar kombinēt. Svarīgi atcerēties, ka visos gadījumos paša ieguldījumam jābūt vismaz 5% īpašuma vērtības, to nosaka valsts likumdošana. Respektīvi, bez paša ieguldījuma galīgi neiztikt jebkurā gadījumā (izņemot tad, kad ieķīlā jau sev piederošu n.ī., kas bankai der kā nodrošinājums, pret to, piemēram, saņemot 5 000 eiro). Gadījumos, ja īpašums ir A klases enegoefektivitātes, garantiju palielina par 5%.

ALTUM subsīdija Balsts – dāvinājums mājokļa iegādei vai būvniecībai daudzbērnu ģimenēm. Mērķis – samazināt vai aizstāt pirmo iemaksu. To iespējams saņemt tikai kopā ar bankas aizdevumu  īpašumam, kura cena nepārsniedz 250 000 eiro un tad, ja nepieder cita dzīvojamā telpa un ienākumi uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz 17 000 eiro gadā. Ja ģimenē ir 3 bērni un vairāk – maksimālā summa ir 8 000 eiro vai 4 bērnu gadījumā – 10 000 eiro (vēl 2 000 eiro var saņemt, ja pērk/būvē gandrīz nulles eneģijas ēku). Subsīdijas maksimālais apjoms ir puse no iegādes/būvniecības izmaksām.

Ļoti svarīgi – var pieteikties arī gadījumos, ja aizdevuma līgums ar banku jau ir noslēgts – tādā veidā samazinot atmaksājamo summu (ja kredīta līgums noslēgts kopš 2020. gada 1. jūlija). Šī subsīdija pieejama arī tad, ja vēlies palielināt dzīvojamo platību jau esošā īpašumā (vienkārši remontam gan ne).

Pirmais, kas jādara gadījumā, ja vēlies pieteikties uz kādu no atbalsta formām – jāvēršas bankā noskaidrot savas iespējas saņemt aizdevumu. Pozitīva lēmuma gadījumā banka pati iesniegs pieteikumu Altum garantijai un visu sakārtos. Aizņemies atbildīgi, jo aizņemties ir vieglāk nekā atdot.

Hipotekārais kredīts