No kļūdām mācās

Nav noslēpums – jo agrāk sāksi mācīties, jo prasmīgāk šīs zināšanas liksi lietā vēlāk. Pieaugušā vecumā bieži ir grūti mainīt savus ieradumus. Tāpēc bērnībā apgūtas finanšu prasmes ir ļoti vērtīgas. Bērnībā apgūtās mācības ieliek pamatus un iegūtie ieradumi lielā mērā nosaka to, kā ar naudu tiksim galā nākotnē.

Nevienam neizdodas perfekti ar pirmo reizi. Tas attiecas arī uz naudas izmantošanu. Lai gan vairums cilvēku zina, ka ir svarīgi iekrāt daļu savu ienākumu un varbūt pat vēlāk tos investēt, ieviest šādu pieeju dzīvē prasa laiku. Varbūt tu pat neatceries, kā iztērēji savu pirmo algu? Paturi prātā, ka panākumu atslēga ir prasme pieņemt gudrus ar naudu saistītos lēmumus.

Kabatas naudai ir nozīme

Finanšu prasmes vislabāk var apgūt praktizējoties. Lai bērni iemācītos gudri apieties ar naudu, viņiem vajadzētu regulāri saņemt kabatas naudu. Vairums vecāku droši vien pieredzējuši, ka bērni veikalā vēlas gandrīz visu, ko redz. Tas ir pilnīgi dabiski, jo viņi vēl neapzinās naudas vērtību un tās nopelnīšanā ieguldītās pūles.

Ja regulāri dosi bērniem kabatas naudu un ļausi izvēlēties, kur to tērēt, ar laiku viņi sapratīs, ka ir svarīgi plānot pirkumus un ka ne vienmēr jāpērk viss, kas iepaticies.
Bankas konta atvēršana bērnam sniedz iespēju apgūt arī bezskaidras naudas pasauli. Luminor Debit karte ir pieejama bērniem jau no 6 gadu vecuma līdz ar internetbanku, kas ļauj sekot līdzi savām finansēm.

Mērķi, kam krāt

Bērniem var būt lielākas vēlmes par saldējumu vai limonādes pudeli; varbūt viņi sapņo par rotaļu auto ar tālvadības pulti vai runājošu lelli. Tā ir perfekta iespēja mācīt bērniem krāt. Bērnam varētu būt sarežģīti saprast, kādēļ jākrāj tāpat vien, tāpēc konkrēts mērķis var ievirzīt pareizajās sliedēs un palīdzēt veidot labus finanšu ieradumus.

Krāt krājkasītē ir aizraujoši, jo no ārpuses nav redzams, cik naudas tajā ir. Savukārt to, cik bankas kontā vēl jākrāj līdz mērķa sasniegšanai, vienmēr vari apskatīt internetbankā.

Sirdsmiers vecākiem

Lai gan vecāki gribētu paļauties uz saviem bērniem un viņu lēmumiem, naudas jautājumos reizēm var būt nepieciešams iesaistīties. Šajā gadījumā ir noderīgi, ja bērna bankas konts ir savienots ar vecāka kontu. Vecāks var uzmanīt bērna finanses un, ja vajadzīgs, iestatīt ierobežojumus. Mierina arī tas, ka kontu var slēgt ātri un vienkārši, ja tiek nozaudēta bankas karte. Ar Luminor Debit karti bērns var veikt maksājumus internetbankā arī bez vecāku iesaistīšanas. Ja gadās aizmirst PIN, bērns var pieprasīt atgādinājumu.

Reizēm bērni ir neuzmanīgi un nejauši atstāj maksājumu karti veikalā vai bankomātā. Patiesībā karti nav nepieciešams nēsāt līdzi – bezkontakta norēķini ar viedtālruni vai viedpulksteni ļauj viegli samaksāt par pirkumiem.

Bērna bankas kontu var ērti atvērt internetā, tātad šovasar vēl ir laiks apgūt finanšu prasmes un izmantot bankas karti pirms atsākas skola.

Attālināta pieteikšanās kartei bērniem