15.05.2023.

Kāds ir moderns virtuves dārzs un, kāpēc paaugstinātās dobes ir priekšrocība?

Daudzi mums jautā – kas īsti ir virtuves dārzs? Virtuves dārza nosaukums raksturo tā izveides mērķi – izaudzēt pārtiku ikdienas maltīšu pagatavošanai. Virtuves dārzu var stādīt gan tradicionālajās dobēs zemes līmenī, gan šobrīd popularitāti atguvušās paaugstinātās dobes dažāda materiāla ietvaros. Tas gan nav nekas jauns – šī dārzkopības metode pielietota jau viduslaikos.

Paaugstinātas dobes sākotnēji šķiet un patiesībā arī ir lielāka resursu investīcija, salīdzinot ar tradicionālajām dobēm, bet tieši šis veids sekmīgi risina dažādas dārzkopības problēmas un ir efektīvs ilgtermiņā. Šeit gan rūpīgi jāizvērtē katra dārza specifika un ģimenes pārtikas lietošanas paradumi.

Populārākās problēmas, kuras var atrisināt izbūvējot paaugstinātās dobes:

  • Smilšaina augsne, kas nenotur auglīgo slāni
  • Smaga un gaisu necaurlaidīga augsne
  • Applūstoša dārza zona
  • Pilsētvide, kur nav pieejama auglīga augsne vai tās nav vispār
  • Kurmji, zemesvēži, ūdensžurkas un citi kaitēkļi
  • Ūdens pieejamība un kontrolēts patēriņš
  • Nezāļu ierobežošana
  • Darba stundu ieguldījums kopšanā

Mūsu situācijā paaugstinātās dobes kombinācijā ar pareizi izbūvētu konstruktīvo dārza pamatni atrisina vairākas no iepriekš uzskaitītajām problēmām, kuras nevarējām atrisināt veidojot zemes līmeņa dobes.

Jau pirms 10 gadiem veidojot savus pirmos mazdārziņus (izmēģinājām gan zemās dobes dažādās variācijās, gan paaugstinātās dobes) ieguvām savu pirmo pieredzi, neizvairoties no neskaitāmām kļūdām, kuras mūsu dārzniekošanas entuziasmu ātri noplicināja. Šobrīd būvējot māju un veidojot dārzu varam analizēt iepriekšējās neveiksmes un meklēt citus – daudz efektīvākus risinājumus. Tāpēc Zaļās Koka Mājas dārzu izlēmām veidot ne tikai modernu, dizainīgi instagramīgu, bet arī efektīvu, lietotājiem ergonomisku un mūsdienās tik dārgo resursu taupošu.

Kad sākām plānot jauno virtuves dārzu, mums laimējās iepazīties ar ļoti zinošu ainavu arhitekti Kristīni Dreiju, kura pavēra mums skatu uz ilgtspējīga dārza izbūves risinājumiem un izstrādāja mūsu dārzam projektu. Lai saprastu, cik daudz ieguldīt resursus, Kristīne uzdeva tikai vienu, tomēr izšķirošu jautājumu – uz cik ilgu laiku vēlaties šo dārzu? Es atbildēju, ka šo dārza daļu vēlos ilgtspējīgu – savam mūžam. Šī atbilde arī turpmāk noteica gan materiālu, gan tehnoloģiju izvēles šajā projektā.

Kas mūsu virtuves dārzu padara tik efektīvu un ilgtspējīgu?

1. Dārza konstruktīvās pamatnes izbūve

Virtuves dārza konstruktīvās pamatnes izbūve atvieglo dārza apsaimniekošanu ilgtermiņā un ietaupa dažāda veida resursu patēriņu: samazina kaitēkļu bojājumu risku (kurmji, ūdensžurkas, zemesvēži), laba lietus ūdens infiltrācija, efektīvāks ūdens patēriņš, viegli kopjams, vieglāk mainīt dārzā ieplānotos elementus (papildināt vai pārvietot kastes, izbūvēt cieto segumu citiem dārza elementiem, piemēram, siltumnīcai vai atpūtas zonai u.c.)

Mūsu situācijā, mēs izvēlējāmies virtuves dārzu veidot kā atsevišķu, noteiktas formas un lieluma zonu. Pamatnes izbūvi sākām ar visas iecerētās zonas atzīmēšanu un 20 cm melnzemes novešanu visā tās platībā, tad visā dārza teritorijā izklājām austo ģeotekstilu, kā atdalošo materiālu no nākošās kārtas.

Tad sekoja, mūsuprāt, smagākais un laikietilpīgākais, bet ļoti nozīmīgs darbs – iebetonēt atdalošas apmales visam dārza perimetram.

Kad apmalītes jau bija iebetonētas, tad sakām visu dārza zonu aizpildīt ar 15 cm biezu smilts kārtu un 5 cm augšējo – noslēdzošo segumu. Dārza pamatnes un celiņu augšējo segumu var ieklāt no dažādiem materiāliem – bruģis, grants, smilts, mizu mulča, oļi, šķembas u.c.

Pretēji šobrīd populārajai izvēlei taciņas segt ar oļiem, ainavu arhitekte Kristīne Dreija mūs pārliecināja par labu viegli kopjamam grants segumam – patīkami basām kājām, viegli un ātri izravēt iesējušās nezāles (jo tādas ar laiku veidosies visos segumos no nobirušās melnzemes), ērti papildināt un pielāgot izmaiņām, neput. Šī seguma priekšrocības novērtējām jau iekārtotā virtuves dārzā – praktiski veicot izmēģinājuma apkopi.

2. Paaugstinātas dobes karkass

Šos paaugstināto dobju ietvarus var veidot no dažādiem materiāliem – metāla, koka dēļiem, ūdensizturīgā saplākšņa, kārklu pinumiem, plastikāta u.c. materiāliem.

Mēs meklējām balansu starp finansiāli pieņemamu un mūsu kopējam dārzam un mājas arhitektūrai saderīgu materiālu.

Izvēlējāmies biezus koka dēļus, kas saderīgi papildinās mājas koka arhitektūru (no šī materiāla gatavosim arī citus dārza elementus – ieejas arkas un dārza obeliskus). Koks nebūs lētākais materiāls, bet dod lielāku priekšrocību šos elementus izgatavot pašu spēkiem.

Mūsu izvēlētie 5 cm biezie koka dēļi nodrošinās ilgmūžību un stingru struktūru pret izliekšanos. Koka karkasu veidojam no diviem 20 cm augstiem dēļiem iegūstot 40 cm kopējo dobes augstumu, tādējādi nodrošinot dažādu sakņu kultūru labvēlīgu attīstību, pietiekoši daudz barības vielu rezerves un ergonomisku augstumu dārza kopējam.

Arī dobju platums un garums jāizvēlas ar apdomu, lai dārznieks ērti var sasniegt dobes vidu no katras dobes puses. Mūsu dārzā dobes ieprojektētas 1,20 m platas un jau pirmajā sezonā varējām novērtēt pareizi izvēlētos attālumus, bez grūtībām sējot, ravējot un novācot ražu.

Būtiski ir ne tikai izvēlēties piemērotāko dobju ietvara materiālu, bet arī āra apstākļiem piemērotus stiprinājumus. Pirmo dārzu veidojot, mēs izvēlējāmies nepiemērotas skrūves un jau pēc pirmās ziemas konstatējām, ka sprieguma un laikapstākļu ietekmē tās ir salūzušas. Lai arī āra apstākļiem piemērotas skrūves būs nedaudz dārgākas – tās tomēr būs pareizā izvēle šādiem projektiem.

Tiecoties uz maksimālu ilgmūžību šiem koka karkasiem, mēs dēļus apstrādājām ar Pinotex koka māju fasādes krāsu sistēmu. Meklējot risinājumu lielākam mitruma noturības līmenim augsnē un vēl vairāk paildzinot dēļu mūžu, mēs karkasa iekšpusi iztapsējām ar mājas pamatu hidroizolācijas burbuļmembrānu.

Lai maksimāli nodrošinātos pret zemzemes kaitēkļu iebrukumiem šajās dobēs, paaugstināto dobju karkasa apakšā piestiprinājām stikla šķiedras sietu.

3. Paaugstināto dobju karkasu izvietojums virtuves dārza zonā

Šeit svarīgi pieminēt, ka katrs paaugstinātās dobes karkass ir balstīts uz iebetonētiem stabveida balstiem, tas nodrošina pret konstrukcijas staigāšanu un cilāšanu sala ietekmē. Attālums starp dobēm projektēts tā, lai ērti varētu pārvietoties ar ķerru. Paaugstinātās dobes 40 cm augstumā ierobežo ķerras manevrēšanas iespējas, tāpēc ievērota 1 m distance starp dobēm.

4. Dekoratīvi ziedaugu stādījumi nav modes lieta, bet nepieciešamība.

Ziedošās dobes gar virtuves dārzu nav vien modes lieta – gluži apzināti tās tiek veidotas, lai piesaistītu dārzam apputeksnētājus, kas būtiski palielina ražas kvalitāti un kvantitāti. Nereti ziedošus augus stāda arī dobēs starp dārzeņiem, izvietojot vīteņaugus uz obeliskiem un veicinot dažādu vērtīgo kukaiņu atrašanos tieši virtuves dārzā.

5. Automātiskā pilienu laistīšanas sistēma

Šis ir nākošais būtiskais solis mūsu virtuves dārza uzlabošanā, kuru plānojam realizēt tuvākajā nākotnē. Pilienu laistīšanas sistēma ļauj būtiski ietaupīt ūdeni un novadīt to tieši tur, kur to nepieciešams saņemt augiem, nebojājot koka konstrukciju. Šīs sistēmas automatizēšanas iespējas ļauj ietaupīt cilvēka darba stundas un dod iespēju atstāt dārzu bez uzraudzības pat vairākas nedēļas, lai dotos garākā atvaļinājumā.

Kad mēs ar Kārli sakām plānot savu ideālo virtuves dārzu, tad kā jau mūsdienās ierasts – meklējām noderīgu informāciju interneta dzīlēs. Šo to varēja atrast kādos pamācošos video Youtube vai Instagram, bet tādu kārtīgu, visaptverošu informāciju mēs neatradām nekur, īpaši par dārza konstruktīvās pamatnes izbūvi, kur tomēr bija svarīgs jomas lietpratēja redzējums.

Šis projekts priekš mūsu ģimenes ir ļoti apjomīgs, tāpēc apdomīgi esam to sadalījuši vairākās izbūves kārtās. Arī šobrīd turpinām papildināt paaugstināto dobju rindas un plānojam iebūvēt pagrabu, kā arī uzstādīt pilienu laistīšanas sistēmu. Nākošajās sezonās ceram izbūvēt mūsu sapņu oranžēriju. Soli pa solim ticam, ka mums izdosies šo projektu pabeigt dažu gadu laikā.

Šī projekta attīstībai vari sekot līdzi mūsu Instagram profilā @grow.green.home.

Tiekamies dobēs!