Šī gada otrajā ceturksnī Luminor bankas darbība apliecina uzlabotus biznesa rezultātus un stabilu kredītu kvalitāti. Ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms ir saglabājies 1,2% apmērā no bruto aizdevumiem.

Reaģējot uz pašreizējo ekonomisko situāciju un procentu likmju kāpumu, otrajā ceturksnī bija vērojams mazāks pieprasījums pēc jauniem kredītiem un minimāli samazināts noguldījumu apmērs. Īstenojot biznesa stratēģiju, banka turpina atbalstīt savus klientus. Luminor ir uzlabojusi pakalpojumus privātpersonām, tāpat gada griezumā ir palielināts mājokļu kreditēšanas portfelis, paaugstinātas termiņnoguldījumu likmes un paplašināts aktīvo klientu loks. Korporatīvajā segmentā Luminor turpina būt vadošais obligāciju emisiju organizētājs Baltijā.

Banka uzlaboja neto ienākumus no procentiem, paaugstināja savas darbības efektivitāti, kā rezultātā pieauga neto peļņa.

“Nenoteiktības laiks valsts ekonomikā turpinās, un arī strauji pieaugošās procentu likmes ir radījušas izaicinājumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem un ietekmējušas kredītņēmējus. Tomēr arī EURIBOR paaugstināšanās laikā kreditēšana turpinājās, un bankas kredītportfelis Latvijā otrā ceturkšņa beigās bija par 24 miljoniem lielāks nekā iepriekšējā ceturkšņa noslēgumā, sasniedzot 2,97 miljardus eiro. Arī mūsu novērojumi liecina, ka klienti tiek galā ar ikmēneša kredītmaksājumu veikšanu. Tomēr jo īpaši svarīgi šajos ekonomiski sarežģītajos laikos ir neaizmirst par uzkrājumu veidošanu, kas ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem finansiālajai drošībai. Lai gan pērn piedzīvotā straujā inflācija un energoresursu cenas pieaugums kopumā atstāja negatīvu ietekmi uz uzkrājumu apjomu, turpinām novērot palielinātu klientu interesi par termiņnoguldījumiem - šī gada otrajā ceturksnī termiņnoguldījumu portfelis privātpersonu vidū, salīdzinot ar pirmo ceturksni, ir pieaudzis par 20%, savukārt darījumu apjoms eiro valūtā ir teju dubultojies,” saka Kerli Vares, Luminor vadītāja Latvijā.

Luminor neto peļņa 2023. gada otrajā ceturksnī ir 53,2 miljoni eiro, veidojot 81% pieaugumu salīdzinājumā ar šo pašu periodu pērn. To galvenokārt ietekmēja ilgstoši piedzīvoto ārkārtīgi zemo procentu likmju pieaugums, kā arī, bankai izsniedzot vairāk aizdevumu, tika uzlaboti neto ienākumi no šiem procentiem. Savukārt dažādi darbības uzturēšanas izdevumi pieauga par 72%, bankai veicot vērienīgas investīcijas IT sistēmās un procesos. 

Luminor izveidoja uzkrājumus zaudējumiem no kredītu vērtības samazinājuma, salīdzinot ar 2022. gadu, kad šie uzkrājumi tika pazemināti, kā arī palielināja nodokļu izdevumus tad, kad Lietuvā ieviesa pagaidu banku nodokli. Luminor saglabāja ceturksnī gūto peļņu. Salīdzinot ar 2022. gada otro ceturksni, bankas kopējais kapitāla rādītājs pieauga par 7%, sasniedzot 55,5%, un bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve bija 12,8%.

Luminor saglabā spēcīgu likviditātes un kapitāla pozīciju. Ceturkšņa beigās bankas pamatkapitāla, pašu kapitāla (Tier 1) un kopējais kapitāla rādītājs, ieskaitot perioda peļņu, bija 22,9%.

“2023. gadā mūsu prioritāte ir savu spēju attīstīšana, īpašu uzmanību pievēršot savu klientu pieredzes uzlabošanai. Vēlamies nodrošināt augstu efektivitāti un būt gatavi makroekonomikas izaicinājumiem. Otrajā ceturksnī mēs to īstenojām, turpinot veikt ieguldījumus un uzlabojot darbības rādītājus, kā arī stiprinot likviditātes un kapitāla pozīcijas. Baltijas reģiona ilgtermiņa perspektīvas ir labas, un mēs ar pārliecību gaidām nākamo gadu. Luminor mērķis ir uzlabot savu klientu un vietējo tirgu finansiālo stāvokli, kā arī atbalstīt to izaugsmi. Šādā veidā mēs saglabāsim stabilu finansiālo pozīciju, piesardzīgi pārvaldīsim riskus un turpināsim pildīt savas saistības,” norāda Peters Boseks, Luminor bankas valdes priekšsēdētājs.

Otrajā ceturksnī banka turpināja investēt IT sistēmās un organizācijas nostiprināšanā, ko darīs arī turpmāk. Tāpat Luminor turpināja īstenot aktivitātes korporatīvās pārvaldības (ESG) mērķu sasniegšanā, un paveiktais atzinīgi novērtēts Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta 2023. gada indeksā.

Luminor 2023. gada 2. ceturkšņa pārskats angļu valodā ir pieejams šeit

Par Luminor
Luminor ir vadošā neatkarīgā banka Baltijas valstīs un trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā. Mēs nodrošinām finanšu pakalpojumus privātpersonām, ģimenēm un uzņēmumiem. Tāpat kā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tirgi, mēs esam jauni, dinamiski un vērsti uz nākotni.