20.09.2023.

Zelta rudens jau tepat aiz stūra, tāpēc aicinām ikvienu smelties idejas interesantām, radošām un izzinošām brīvdienām ģimenes lokā. Miķeļdienas gadatirgus, krāšņu dabasskatu vērošana un dažādas nodarbes drēgniem rudens vakariem – ikviens varēs atrast sev tīkamāko aktivitāti!

Miķeļdienas gadatirgus apmeklējums

Rudens ir lielisks brīdis, lai apmeklētu Miķeļdienas gadatirgu, kas priecē ar vietējiem labumiem no dažādām Latvijas malām. Miķeļus ik gadu atzīmē septembra beigās, kad tiek svinēts raženās lauku darbu sezonas noslēgums. Vairākās Latvijas vietās norisināsies Miķeļdienas gadatirgi, kuros būs iespējams iegādāties dažādus gardumus un amatnieku veidotas lietas. Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā rudens saulgrieži jeb Miķeļdiena tiks atzīmēti 30.septembrī, kur līdztekus gadatirgum būs iespēja piedalīties arī dažādās aktivitātēs un baudīt rudens ražas zupu.

Zelta rudens baudīšana

Rudenī daba tik tiešām priecē ar savu krāšņumu. Kur vēl doties baudīt zelta rudeni, izņemot Siguldu? Latvija var lepoties ar dažādām dabas takām, skatu torņiem un apskates objektiem, kur doties kopā ar visu ģimeni. Šeit dažas no idejām: Līču Laņģu Klintis, Cīrulīšu dabas takas, Cieceres ezera skatu tornis, Abavas rumba, Niedrāju Pilkas purvs, Cēsu pils parks u.c.

Ķirbju grebšana 

Runājot par rudens svētkiem, protams, nevar aizmirst arī popularitāti guvušos Halovīna svētkus. Pat tad, ja nesvini šos svētkus,  tomēr ar bērniem izgrebt ķirbi vienmēr ir jautri. Šai aktivitātei būs nepieciešams nazis un svecīte, kuru ievietot ķirbja viducī, kad tas izgrebts. Ķirbja grebšana ir radošs process, tāpēc ikviens var izpausties pēc savām vēlmēm, un bērniem šī aktivitāte noteikti sagādās daudz prieka!

Herbārija veidošana - aktivitāte visai ģimenei

Herbārija veidošana ir lielisks iemesls visai ģimenei doties dabā un vākt ziedus un augus, lai sagatavotu tos herbārijam. Lietas, kas būs nepieciešamas herbārija izveidei: augi, papīrs, papīra dvieļi, dēlīši augu nospiešanai, foto rāmīši un līme. 

Kad esi savācis augus, ziedus un lapas, nepieciešams likt tos starp papīra dvieļa kārtām un novietot uz stringras un līdzenas virsmas, virsū uzliekot, piemēram, dēlīti vai grāmatu. Augus iespējams nospiest arī starp grāmatu lapām, taču tādā gadījumā jāuzmanās no grāmatu sabojāšanas, jo augu sula var iesūkties grāmatas lapās. 

Pēc apmēram divām nedēļām augi būs izžuvuši, un tos varēsi likt uz papīra lapas un ar plānu līmes kārtiņu pielīmēt pie lapas. Gala rezultātu vari ievietot foto rāmītī, tādā veidā izveidojot atmiņā paliekošu dekoru mājai. 

Liekam vasaru burciņā

Ja tev izveidojušies iekrājumi ar dažādām dabas veltēm, piemēram, sēnēm, gurķiem, tomātiem, dažādām ogām un citiem labumiem, vērts padomāt par to konservēšanu. Tā var izvērsties par interesantu un radošu nodarbi visai ģimenei, iesaistot tajā bērnus, tādā veidā iemācot viņiem kaut ko jaunu. Tā noteikti būs garda un radoša pieredze ikvienam!

Ne vienmēr, dodoties uz Miķeldienas gadatirgiem vai apmeklējot skatu torņus un dabas takas, iespējams norēķināties ar maksājumu karti. Ja ir nepieciešama skaidra nauda, atceries, ka ar Luminor Black limita ietvaros vari izņemt sev vēlamo summu gan Luminor, gan citu banku bankomātos bezmaksas. 

Vairāk brīvības ar Luminor Black