14.11.2023.

Starp visiem citiem ierastiem mūsdienu dzīvesveidiem, tiek praktizēts arī slow living (slow life) domāšanas veids. Tā vietā, lai censtos lietas darīt ātrāk, koncentrējas uz to, lai lietas izdarītu iespējami labāk. No šīs dzīves filozofijas vēlos atvasināt slow building jēdzienu šī raksta kontekstā un kopējā mūsu mājas būvniecības nostājā.

Ar pirmo (slow life) mums iet visādi, bet otrais - slow building - mūs pārņēma dabiski un likumsakarīgi, brīdī, kad pieņēmām lēmumu savu māju būvēt paši. Šis domāšanas veids mūs apbalvojis ne vienu reizi vien - atnesot labākos iespējamos risinājumus mūsu būvniecības projektā.

Šoreiz par mājas sirdi. Apkopojot un izsverot dažādus aspektus un apstākļus, kas ietekmēja mūsu apkures sistēmas izvēli.

Kādu apkures sistēmu izvēlēties savai mājai?

Tehnoloģiju industrija piedāvā neskaitāmus risinājumus ikvienā no mūsu dzīves jomām, tieši tāpat arī būvniecībā un apkures jomā. 

Šobrīd "uzkarsētajā" enerģētikas nozarē piedzīvojam arī spekulācijas par un ap efektīgākajiem risinājumiem. Energojautājumu komplicētā situācija un lielais risinājumu piedāvājums var radīt apjukumu pat situācijā, kad it kā viss jau zināms.

Lai tiešām izprastu sistēmu savietojamību, ir jāvelta diez gan daudz laika izpētei. Te mums par labu nāca iepriekšminētais princips - slow building. Ilgākā laika posmā varējām aptvert dažādus viedokļus un paši izvērtēt katras sistēmas priekšrocības un trūkumus. Sekojām līdzi arī draugu izvēlēm un praktiskiem novērojumiem par to, kā mūsu noskatītās sistēmas strādā ne tikai reklāmu tabulās, bet arī reālos objektos. 

Kādi apstākļi un saistīti lēmumi veidoja mūsu izvēli?

Līdz šim mēs dzīvojām tikai ar malkas apkuri ne-energoefektīvās mājās. Lai uzlabotu savu dzīves komfortu un optimizētu laika resursu, pieņēmām pirmo būtisko lēmumu izvēlēties sistēmu, kura darbosies autonomi.

Tālāk uzskaitītie lēmumi ietekmēja katru saistīto izvēli:

  • Izvēlējāmies būvēt energoefektīvu koka māju;
  • Šāda tipa mājām paredz siltinātas plātnes pamatus, kas vienlaicīgi kalpo kā apkures radiators un siltuma enerģijas akumulators;
  • Siltumsūknis vienmēr darbojās efektīvāk ar zemgrīdas apkuri, kā ar radiatoriem. Jo sildvirsma ir lielāka, jo zemāku temperatūru nepieciešams uzturēt apkures sistēmā.

Kāpēc neierīkojām tik daudzsološo zemes siltumsūkni?

Būvniecības laikā nopietni apsvērām domu ierīkot zemes siltumsūkni. Konsultējoties ar vairākiem jomas speciālistiem, izvērtējām ieguvumus un trūkumus. 

Zeme-ūdens siltumsūknis neparedzamajos enerģijas jomas apstākļos būtu mazliet efektīvāks, bet tā uzstādīšana ir nesalīdzināmi sarežģītāka un finansiāli dārgāka. Šeit būtiski izvērtējām arī ietekmi uz dārza zonu un nākotnes būvniecības apgrūtinājumu virs ieraktajām zemes caurulēm. Izvērtējām tieši mūsu mājas paredzamo enerģijas patēriņu kā zemas enerģijas mājai un citus tehniskus aspektus. Secinājām, ka paredzamās problēmas lietošanas laikā gaiss-ūdens siltumsūknim ir risināmas nesāpīgāk, kā zemes siltumsūknim. Gala variantā pieņēmām lēmumu par labu gaiss-ūdens siltumsūknim.

Tehniskie dati par Zaļo Koka Māju un apkures sistēmu:

  • Koka karkasa māja 200+ m2 divos stāvos
  • Ēkas energoefektivitātes klase ir A+ (zema enerģijas patēriņa māja)
  • Siltinātas plātnes pamati
  • Rekuperācijas sistēma 
  • Siltā ūdens recirkulācijas sistēma
  • Gaiss-ūdens siltumsūknis MITSUBISHI ECODAN

Siltā ūdens recirkulācijas sistēma uzlabo ikdienas komfortu vienmērīgi visu māju apgādājot silto ūdeni (ietaupa laiku un ūdeni). Lai taupītu enerģiju, šo sistēmu papildus ir vērts aprīkot ar nedēļas taimeri, lai sistēmu lieki nedarbinātu laikā, kad ūdens netiek izmantots.

Šeit mēs dalāmies mūsu pieredzē, un vēlamies uzsvērt, ka katras mājas optimālais apkures risinājumu kopums ir individuāls. Iesakām konsultēties ar vairākiem kompetentiem apkures sistēmu speciālistiem, kuri uz vietas izvērtēs gan visu saistīto apstākļu kopumu, mājas tipu, siltinājuma veidu, gan izrunās paredzamos ģimenes paradumus un piedāvās optimālāko apkures sistēmas veidu un ūdens uzsildīšanas risinājumu, piemēram, optimālu siltā ūdens tvertnes tilpumu.

Ja mēs vispār varam dot kādu padomu, tad par to, ko paši esam pārliecināti - izsvērti un lēnprātīgi lēmumi ir vislabākais, kas var notikt pie mājas būvniecības. Neliela pretestība straujajam būvniecības nozares diktētajam tempam atnesīs necerēti labu rezultātu. Un tā otra būtiskā atziņa no pieredzes -  kompetentu profesionāļu piesaiste svarīgās pozīcijās ir izšķiroša, lai visas iesaistītās sistēmas efektīvi sasniedz izvirzītos mērķus. 

Mūsu ģimene turpina aizraujošu un izaicinājumiem pilnu ceļojumu savas Zaļās Koka Mājas būvniecībā. Nāc un vairāk lasi Instagram profilā @grow.green.home

Kredīts energoefektivitātes uzlabošanai