Turpmāk Luminor indeksu pensiju plāns Ilgtspējīgā nākotne tiek pārdēvēts par Luminor Ilgtspējīgā nākotne 16-50 indekss, Luminor Progresīvais pensiju plāns - par Luminor Nākotne 50-55, savukārt Luminor Sabalansētais pensiju plāns tiek nosaukts par Luminor Nākotne 55+. 

Piemērota pensiju 3. līmeņa plāna izvēle ir svarīga, jo gadījumā, ja plānots uzkrāt vismaz 10 gadus vai vairāk, vispareizākā izvēle ir pensiju plāni ar lielu ieguldījumu īpatsvaru akcijās. Šie plāni ir pakļauti lielākām finanšu tirgus svārstībām, tomēr vēsturiskie dati liecina, ka ilgtermiņā tie ir visienesīgākie.   Savukārt tad, kad tuvojas pensionēšanās vecums un būs vēlme izņemt uzkrāto, lai samazinātu akciju tirgu svārstību iespējamo negatīvo ietekmi uz papildpensijas kapitālu, ieguldījumu īpatsvars akcijās ir pakāpeniski jāsamazina, palielinot ieguldījumu īpatsvaru fiksēta ienākuma finanšu instrumentos.    

“Personas vecums ir viens no būtiskajiem aspektiem, lemjot par piemērota pensiju plāna izvēli. Ilgtermiņa pensiju plānu analīze liecina, ka gados jauniem cilvēkiem, kas nesen uzsākuši darba gaitas un kuriem vēl līdz pensijas vecumam ir tālu, savam pensiju uzkrājumam ieteicams izvēlēties aktīvāku plānu ar augstāku risku, savukārt gados vecākiem cilvēkiem vai tuvojoties pensijas vecumam, riska pakāpe pamazām jāsamazina. Izvēloties savam vecumam atbilstošu pensiju plānu, ekonomiski aktīvie iedzīvotāji pie tā var pieturēties ilgāku laiku –  ieteicamais brīdis risku samazināšanai jeb pensiju plāna maiņai ir pēc 50 gadu vecuma. Latvijā 3. pensiju līmenī uzkrātais kapitāls ir pieejams izņemšanai no 55 gadu vecuma, bet iesakām kapitālam ļaut strādāt līdz aiziešanai pensijā, kad tas būs visvairāk noderīgs. Pēc šāda principa arī esam pielāgojuši pensiju fondu nosaukumus – kapitāla izņemšanai pēc pensijas vecuma sasniegšanas,” skaidro Luminor pensiju fonda vadītājs Atis Krūmiņš. 

Vairāk informācijas par jaunajiem pensiju plānu nosaukumiem un kā tiem pievienoties atrodi šeit.  

Pensiju 3.līmeņa uzkrājums tā dalībniekiem ir pieejams no 55 gadu vecuma. Dalībniekam ir tiesības saņemt uzkrāto kapitālu pirms noteiktā 55 gadu vecuma, ja dalībnieks tiek atzīts par pirmās grupas invalīdu uz mūžu, vai, ja dalībnieks ir vismaz 10 gadus strādājis kādā no profesijām, kurām Ministru kabinets (MK noteikumi Nr.466) ir noteicis samazinātu pensijas vecumu.  

Pensiju plāni