Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā

Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā

Šī gada pirmajā ceturksnī Luminor bankas darbība uzlabojusies, nostiprināta likviditāte un kapitāla pozīcijas. Bankas kreditēšanas kvalitāte saglabājusies stabila, ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms ir 2% apmērā no bruto aizdevumiem.

Luminor neto peļņa šī gada pirmajā ceturksnī pieauga līdz 66,8 miljoniem eiro, kas ir par 10,8% vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn. Savukārt ar banku darbību saistītie nodokļi un nodevas Latvijā un Lietuvā un iemaksas noregulējuma fondos pirmajā ceturksnī pieauguši par 10,3 miljoniem eiro, sasniedzot 11,6 miljonus eiro.
 
“Šobrīd sabiedrībā gaidāms pakāpeniskas nostabilizēšanās un atgūšanās laiks pēc pēdējo gadu ekonomiskajiem izaicinājumiem. Kopumā novērojam, ka cilvēki jūtas drošāki un finansiāli stabilāki. Šī gada pirmajā ceturksnī kopējais noguldījumu apmērs veidoja 3,05 miljardus eiro, kas ir neliels pieaugums pret pērnā gada nogali, turklāt privātpersonu uzkrājumi gada pirmajos trīs mēnešos pieauguši par 14%, salīdzinot ar pērnā gada pēdējo ceturksni. Arī nozares dati par pagājušo gadu ieskicē šo sentimentu, Latvijas iedzīvotāju kopējo noguldījumu apmēram pieaugot līdz 21 miljardam eiro,” norāda Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā.
 
Šī gada pirmajā ceturksnī Luminor banka uzlaboja savu produktu piedāvājumu privātpersonām, tajā pašā laikā kreditēšanas apjomam saglabājoties nemainīgam un termiņnoguldījumu apjomam turpinot pieaugt. Korporatīvajā segmentā Luminor turpināja atbalstīt Baltijas kapitāla tirgus attīstību un virzību uz zaļo kursu, organizējot jaunu obligāciju emisiju atjaunīgo energoresursu segmentā. Tāpat banka īstenoja vienošanos ar Eiropas Investīciju banku, lai veicinātu papildu kreditēšanu Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un atbalstītu zaļās ekonomikas attīstību.
 
Pagājušā gada straujais Euribor likmes kāpums noteikti bija viens no nozīmīgākajiem nozares notikumiem, kas ietekmēja gan privātpersonas, gan uzņēmējus, un piesardzība viņu vidū novērojama vēl arvien. “Lai arī Euribor likmes kritums netika sagaidīts kā iepriekš plānots, vasaras prognozes patlaban vieš cerības par pozitīvāku nākotni. Līdz ar to varētu sagaidīt gan straujāku attīstību uzņēmējdarbībā, gan pieprasījuma pieaugumu mājokļu tirgū. Šī gada pirmajā ceturksnī Luminor izsniegtā finansējuma apmērs privātpersonām un uzņēmumiem Latvijā sastāda 2,84 miljardus eiro, kas ir līdzvērtīgs iepriekšējiem trim ceturkšņiem,” skaidro K. Vares.
 
Luminor banka uzlaboja savu neto procentu likmju starpību līdz 3,64%, izdevumu un ienākumu attiecību samazinot līdz 47,5%, un bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve bija 14,8%. Paaugstinot tīro procentu ienākumus, banka palielināja kopējos pamatdarbības ienākumus par 8,4%. Ņemot vērā ieguldījumus IT sistēmu un procesu pilnveidošanai, ceturkšņa darbības izdevumi pieauga par 4,4%.
 
Luminor saglabā spēcīgu likviditātes un kapitāla pozīciju. Ceturkšņa beigās bankas likviditātes seguma koeficients bija 207,6%, un tās pamatkapitāla, pašu kapitāla (Tier 1) un kopējā kapitāla rādītājs, ieskaitot perioda peļņu, bija 25,4%. Aprīlī Luminor izmaksāja dividendes 194,5 miljonu eiro apmērā. Ņemot vērā šo dividenžu maksājumu, bankas kapitāla rādītāji (pro forma capital ratios) ceturkšņa beigās būtu 22,6%. 30. aprīlī starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service paaugstināja Luminor ilgtermiņa augstākās prioritātes nenodrošinātā parāda reitingu uz A3 no Baa1.
 
“Kopš es martā pievienojos Luminor, mani ir aizrāvuši mūsu klienti, pārsteiguši mani kolēģi un iedvesmojušas mums pieejamās iespējas. Mums vēl ir jāstrādā, lai kopā ar saviem klientiem mēs gūtu panākumus, taču, pateicoties mūsu darbinieku raksturam un viņu sasniegumiem mana priekšgājēja Petera Boseka darbības laikā, mums tam ir izveidots spēcīgs pamats. Sākotnēji es pievērsīšos šādiem virzieniem: pilnveidot mūsu piedāvājumu klientiem un pielāgot mūsu IT sistēmas, lai tās sniedz ieguvumus mūsu klientiem un vienlaikus uzlabo mūsu efektivitāti,” norāda Vojcehs Sass, Luminor bankas valdes priekšsēdētājs.
 
Luminor 2024. gada 1. ceturkšņa pārskats angļu valodā ir pieejams šeit.

Par Luminor
Luminor ir vadošā neatkarīgā banka Baltijas valstīs un trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā. Mēs nodrošinām finanšu pakalpojumus privātpersonām, ģimenēm un uzņēmumiem. Tāpat kā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tirgi, mēs esam jauni, dinamiski un vērsti uz nākotni.