Luminor pensiju ieguldījumu daļas vadītājs Tarass Buka

109 dienas – tieši tik ilgi pasaules akcijas nepiedzīvoja kritumu, kas būtu lielāks par 3%, šai ilgajai panākumu sērijai pārtrūkstot tikai aprīļa sākumā. Galvenie lejupslīdes katalizatori bija spēcīgāki ASV darba tirgus rādītāji, nekā iepriekš prognozēts, un augstāki inflācijas rādītāji. Tādi notikumi padara monetārās politikas mīkstināšanu priekšlaicīgu, turpretī ideja par augstāku procentu likmju saglabāšanu ilgākā laika posmā kaitēja vietējam akciju tirgum un palielināja ASV valsts obligāciju ienesīgumu.
 
Tajā pašā laikā eirozonā, Kanādā un Austrālijā inflācijas rādītāji turpina negatīvi pārsteigt. Turklāt eirozonas ekonomika martā paplašinājās, balstoties uz PMI indeksa datiem, kas palielināja optimismu reģiona tirgū. Gaidot, ka Eiropas Centrālā banka jūnijā pazeminās procentu likmes, savukārt ASV Federālā rezervju sistēma var atļauties nogaidīt, ASV Valsts obligāciju un Eiropas valdību obligāciju ienesīgumu starpība šogad sasniedza jaunas virsotnes.

Cik liela ietekme ir mākslīgajam intelektam?

Tie S&P 500 indeksa uzņēmumi, kas jau paziņoja savus finanšu rezultātus, spēja “pārvarēt” ieguldītāju gaidas. Peļņas rādītāji pret investoru ekspektācijām ir virs 10 gadu vidējā rādītāja, lai gan nedaudz zemāks nekā 5 gadu vidējais rādītājs. Taču indeksa iekšienē starp lielākajiem uzņēmumiem bija novērojami atšķirīgi rezultāti, īpaši ņemot vērā tirgus reakciju uz to centieniem mākslīgā intelekta (MI) jomā.
 
Viens no neoficiālajiem “uzvarētājiem” ir Microsoft. Uzņēmums pārspēja gan ieņēmumu, gan peļņas prognozes un norādīja, ka pašreizējais pieprasījums MI jomā ir lielāks nekā pieejamā kapacitāte. Microsoft ieņēmumi no Azure mākoņskaitļošanas pakalpojumiem pieauga par 31%, salīdzinot ar rezultātiem pirms gada, un 7% no šī pieauguma bija saistīti ar MI. M365 Copilot – MI asistenta - ieviešana turpināja uzņemt apgriezienus, šo pakalpojumu izmantojot 60% no Fortune 500 sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem.

Alphabet - Google mātes uzņēmums - šī gada laikā plāno divkāršot savus ieguldījumus MI jomā. Analītiķi norāda, ka uzņēmums sāk ieviest MI atbildes galvenajā Google Search rezultātu lapā, un jau ir novērojams pieaugums meklēšanas rezultātu izmantošanā un apmierinātībā no MI lietotāju puses. Uzņēmums turpina īstenot diversificētu MI monetizācijas ceļu attiecībā uz reklāmām Search, Youtube, Google Cloud un Google One pakalpojumiem.

Tikmēr viens uzņēmums, kas cieta no pieaugošiem ieguldījumiem MI jomā, ir Meta Platforms. Uzņēmums gada laikā sasniedza būtisku ieņēmumu pieaugumu par 27%, taču šis rādītājs bija zem ekspertu prognozēm. Arī uzņēmuma nākotnes ieņēmumu prognozes bija vājākas, turpretī tiek plānots, ka ieguldījumi MI jomā dažos turpmākajos gados ievērojami pieaugs. Meta optimisms un ambīcijas saistībā ar MI ir lielākas nekā jebkad iepriekš, taču ilgāks produkta attīstīšanas periods pirms vērā ņemamas monetizācijas atbaidīja ieguldītājus.

Iepriekšējie “atpalicēji” kļūst par līderiem

Pēc grandiozas akciju tirgus augšupejas piecu mēnešu garumā nebija pārsteigums aprīlī novērot zināmu kritumu, lai gan tas ir bijis salīdzinoši neliels. Pozitīvais tirgus sniegums ir arī aizēnojis atpalicēju atdzimšanu: Apvienotās Karalistes un Ķīnas akcijas globāli ir parādījušas vienu no labākajiem rezultātiem.
 
Ierasti tādas augstas vērtības nozares kā enerģētika, kalnrūpniecība un banku nozare ir parādījušas labāku sniegumu nekā citas nozares – akcijas, ko bagātīgi var atrast Apvienotās Karalistes akciju tirgū. Novājinātā sterliņu mārciņa un pastiprināts peļņas pieaugums, kam pēc UBS analītiķu aplēsēm būtu jāpaātrinās no 4% šogad līdz 7% nākamajā gadā, deva savu pienesumu tirgū valdošā noskaņojuma maiņā. Turklāt inflācija ir nepārtraukti pazeminājusies, kam būtu jāļauj Anglijas bankai šovasar uzsākt procentu likmju samazināšanu.

Ķīnā ir vērojamas pazīmes tam, ka ekonomika atkal sāk uzņemt apgriezienus. Saskaņā ar S&P PMI indeksa datiem aprīlī valsts ražošanas aktivitāte pieauga visstraujāk pēdējā pusgada laikā. Arī Ķīnas akcijas ir vēsturiski lētas salīdzinājumā ar citiem tirgiem, MSCI China indeksa akcijām esot ar divreiz zemāku cenas pret peļņu attiecību, salīdzinot ar MSCI USA indeksu. Spēcīgas vietējo ieguldītāju plūsmas bija vērojamas Honkongas tirgus virzienā, tādējādi pārorientējoties no ieguldījumiem novājinātajā juaņu valūtā. Turpretī ārvalstu investīcijas trešo mēnesi pēc kārtas deva grūdienu Ķīnas akciju tirgū pēc pozitīvām Politbiroja politikas ziņām un regulatora jauno tirgus vadlīniju publicēšanas.

No globālā uz vietējo

Labas ziņas arī Baltijas valstīs - mūsu pensiju plānu korporatīvo obligāciju emitētāja Šiaulių banka publicēja savus finanšu rezultātus par pirmo ceturksni. Bankas tīrā peļņa ir pieaugsi par 17%, sasniedzot 22,5 miljonus eiro, lai gan tās pašu kapitāla atdeve ir nedaudz pazeminājusies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu (17,6% pret 17,8%). Vēl būtiskāks faktors subordinēto obligāciju turētājiem ir uzlabotās kapitāla un likviditātes pozīcijas. Kapitāla pietiekamības rādītājs, kas norāda, ka bankai rezervē ir pietiekams kapitāls zaudējumu segšanai, gada laikā palielinājās par gandrīz 300 bāzes punktiem līdz 21,1%, un tas ir krietni virs normatīvajās prasībās noteiktā līmeņa. 

Ieguldījumu stratēģija

Nesenie notikumi tirgos veido tikai nelielu daļu no mūsu kopējā tirgus novērtējuma. Kopumā aprīlī esam saglabājuši stabilu riska līmeni. Ieskati attiecībā uz centrālajām bankām un tehniskajiem tirgus rādītājiem ir zināmā mērā pasliktinājušies. Lai gan tirgus dalībnieku prognozes attiecībā uz procentu likmju pazemināšanu ir kļuvušas mērenākas, ražotāju izejvielu cenu tendences un spēcīgs patērētāju pieprasījums ASV var vēl vairāk aizkavēt politikas mīkstināšanas procesus. Tehniskie tirgus rādītāji, piemēram tādi kā tirgu un akciju skaits virs ilgāka termiņa vidējiem rādītājiem ir pasliktinājušies, tāpat ir pasliktinājušies investoru noskaņojuma rādītāji.
 
Pašreizējā akciju tirgus lejupslīde joprojām ir veselīga, vairākiem tirgus noskaņojuma rādītājiem normalizējoties un pat nokrītot līdz pārmērīga pesimisma līmenim. Izvērtējot tendences uzņēmumu finanšu rezultātos, nav pietiekamu indikāciju tam, ka akciju tirgus sagaida tālāka pavājināšanās. Taču fiksētā ienākuma vērtspapīru rezultāti visticamāk turpinās atšķirties reģionālā mērogā, tāpēc mēs gaidām iespēju iegādāties Eiropas reģiona obligācijas ar garāku dzēšanas termiņu.