Vairāk nekā pusei jeb 52% Latvijas iedzīvotāju ir tikai virspusēja izpratne par to, kur nonāk viņu iemaksātie līdzekļi pensiju 2. līmenī, savukārt vairāk nekā piektdaļa aptaujāto norāda, ka nepārzina, kas notiek ar viņu pensiju 2. līmeņa uzkrājumu, liecina Luminor bankas veiktā aptauja.* Luminor aktīvu pārvaldīšanas un pensiju daļas vadītājs Atis Krūmiņš norāda, ka izpratne par uzkrājumu veidošanu vecumdienām ir svarīga, taču diemžēl nereti iedzīvotājiem trūkst vajadzīgo zināšanu.

Pensiju 2. līmeņa uzkrājums veidojas no ikmēneša iemaksām, kas tiek veiktas 6% apmērā no darba algas. Lai gan iemaksas veic darba devējs, ikvienam pašam ir iespēja noteikt, kas šo kapitālu pārvalda. Izvēlētais pensiju pārvaldnieks iemaksātos līdzekļus iegulda finanšu tirgos, lai tādējādi vairotu jūsu uzkrājumu. Ņemot vērā, ka pensiju pārvaldnieki piedāvā dažādus pensiju plānus, svarīgi izvēlēties savam vecumam atbilstošāko.

Aptaujas dati iezīmē ainu, ka Latvijas iedzīvotāji ir kopumā labi informēti par pensiju 2. līmeni – 72% zina, kur iegūt informāciju par savu pensiju 2. līmeņa uzkrājumu. Tikmēr puse jeb 50% iedzīvotāju norāda, ka retu reizi seko līdzi savam uzkrājumam, savukārt 13% to dara pat ļoti regulāri. Tomēr noskaidrots, ka ievērojams skaits jeb teju ceturtā daļa aptaujāto nezina, kur iegūt aktuālo informāciju par izveidoto pensiju 2. līmeņa uzkrājumu un tā pārvaldnieku. Luminor eksperts atgādina – savu pensiju uzkrājuma apjomu iespējams apskatīt, apmeklējot Valsts pārvaldes pakalpojumu portāla latvija.gov.lv sadaļu VSAA informācija un pakalpojumi. Kā arī turpat iespējams pārbaudīt savu pensiju pārvaldnieku un izvēlēties piemērotāko pensiju plānu.

Lielākais īpatsvars starp tiem aptaujātajiem, kuri nezina, kur iegūt aktuālo informāciju par izveidoto pensiju 2. līmeņa uzkrājumu un tā pārvaldnieku, ir vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem. Tāpēc Luminor eksperts atgādina, ka svarīgi jau savlaicīgi interesēties ne tikai par pašu pensijas pārvaldnieku, bet arī izvēlēties savam vecumam atbilstošāko plānu, kas ir svarīgs priekšnoteikums, lai pensijas vecumā uzkrājums būtu lielāks. “Nereti jaunu cilvēku vidū valda uzskats, ka līdz pensijai vēl tālu un par to nav nepieciešams domāt. Diemžēl šāds uzskats ir aplams, un situācija ir tieši pretēja – jo ātrāk sāksim atbildīgi veidot savus ilgtermiņa uzkrājumu, jo lielāka iespēja, ka vecumdienas tiks pavadītas, nesatraucoties par finansēm,” uzsver A. Krūmiņš.

Lai nodrošinātu to, ka pensiju 2. līmenis “strādā” jūsu labā, būtiski izvēlēties savam vecumam piemērotāko pensiju plānu. Gados jaunākiem cilvēkiem ieteicams izvēlēties aktīvākus pensiju plānus ar augstāku risku, kuros lielāka uzkrājuma procentuālā daļa tiek ieguldīta akcijās, savukārt tiem, kuri tuvojas pensionēšanās vecumam, eksperts iesaka izvēlēties konservatīvākus plānus ar zemāku riska pakāpi.

Eksperts atgādina, ka no šā gada 1. jūlija stāsies spēkā izmaiņas likumā, kas paredz, ka pensiju pārvaldītājiem būs pieejama informācija par savu plānu dalībniekiem. Šāda kārtība ļaus veiksmīgāk uzrunāt iedzīvotājus un izglītot par vecumam atbilstošāko pensiju plānu, kā arī citām būtiskām plānu atšķirībām, lai cilvēki varētu sasniegt pēc iespējas lielāko kapitāla uzkrājumu, dodoties pensijā. 
 
Aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir izmantojuši iespēju mainīt savu pensijas 2. līmeņa pārvaldnieku. Katrs otrais aptaujātais izmaiņas veicis, jo viņu  uzrunāja un par šādu lēmumu pārliecināja kādas citas finanšu iestādes vai uzņēmuma pārstāvis, savukārt 26% gadījumu pensiju 2. līmeņa pārvaldnieka maiņa veikta, lai nodrošinātu lielāku kapitāla ienesīgumu. Interesanti, ka 6% no respondentiem atzina, ka nav informēti par iespēju mainīt pensiju 2. līmeņa pārvaldnieku - tas parāda, ka, lai gan sabiedrība kopumā ir ļoti labi informēta par šādu iespēju, ir lietderīgi regulāri par to atgādināt.

* Luminor bankas aptauja Latvijā veikta 2024. gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Pensiju plāni