Pēteris Strautiņš, Luminor galvenais ekonomists

Pēteris Strautiņš, Luminor galvenais ekonomists

Tieši intelektuālo pakalpojumu uzņēmumi piedāvā augstākās algas to nozaru starpā valsts mērogā, kuru ienākumus galvenokārt nodrošina eksports. Starp lielajām eksporta nozarēm šī ir visstraujāk augošā. Salīdzinot pagājušo gadu ar 2014. gadu, algu fonds šīs nozares uz eksportu orientētajos uzņēmumos ir pieaudzis par apmēram 400%. Straujākas izaugsmes piemērus var atrast citu nozaru atsevišķās produktu kategorijās, piemēram, dronu ražošanas un apkalpošanas uzņēmumu darbinieku ienākumi šajā laikā auguši 20 reizes.

IT un biznesa sektora uzņēmumi galvenokārt darbojas Rīgā, kā arī Ķekavas un Mārupes novadā. Taču eksportējošie uzņēmumi strauji palielina darbības apjomu arī citās pilsētās un novados, piemēram, Jūrmalā, Liepājā un Ventspilī, Daugavpilī. Paredzams, ka nākamajos gados šī ekspansija turpināsies, šīm nozarēm kļūstot par svarīgu attīstības virzītājspēku atsevišķās reģionu pilsētās.

Intelektuālo pakalpojumu īpašo lomu lielā mērā izskaidro tas, ka nozares līderi ir starp uzvarētājiem visu nozaru eksporta uzņēmumu sacensībā. Salīdzinot to devumu strādājošo ienākumos, tiem līdzvērtīgi ir tikai transporta nozares milži – Latvijas Dzelzceļš un AirBaltic. Tādi uzņēmumi kā Accenture un Evolution Latvia šajā ziņā katrs atsevišķi pārspēj tādas nozares kā farmācija vai piena pārstrāde. Pat uzņēmumi, kuru nosaukumi sabiedrības vairākumam visdrīzāk ir sveši – tādi kā C.T.Co un Euro Live Technologies –, pārspēj tādu nozari kā zivju pārstrāde, ko tradicionāli uztver kā vienu no Latvijas eksporta galvenajiem balstiem.

“Informācijas pakalpojumi ir augstas pievienotās vērtības pakalpojumi - tie spēj nodrošināt augstus ienākumus strādājošajiem, jo tie gūst lielus ienākumus, vienlaikus tērējot nelielu daļu apgrozījuma tādiem materiāliem resursiem kā enerģija, iekārtas un telpas,” uzsver pētījuma autors, Luminor bankas ekonomists Pēteris Strautiņš.

Ekonomists arī uzsver, ka Latvijas eksportējošie informācijas pakalpojumu sniedzēji attīsta savas kompetences ļoti dažādos virzienos. Sākotnēji viens no galvenajiem virzieniem bija finanšu nozarē pielietotās programmatūras radīšana. Šajā jomā joprojām specializējas daudz uzņēmumu, īpaši liela mūsu valsts uzņēmumu loma pasaules mērogā ir apdrošinātāju apkalpošanā. Savukārt pēdējā desmitgadē strauji augusi tiešsaistes spēļu pakalpojumu sniegšana un tam nepieciešamās programmatūras radīšana. Svarīgs specializācijas virziens ir sakaru sistēmu programmatūra, kas vienlaikus nodrošina panākumus arī elektronikas eksportā. Citas svarīgas darbības jomas ir programmatūra e-komercijai, tulkošanai, datortīklu pārvaldīšanai, IT sistēmu testēšana u.c. pakalpojumi. 

Par Latvijas novadu un nozaru pētījumu
Ikgadējā Luminor bankas Latvijas novadu un nozaru pētījumu mērķis ir sniegt ekonomisku apskatu par novadu un pilsētu attīstību, mērot tajos strādājošo eksportējošo uzņēmumu algu dinamiku. Līdzās pārskatam par aizvadītā gada notikumiem skaitļu valodā, šoreiz tajā sniegti arī vispārinoši apraksti par reģionu izaugsmes stratēģijām un ekonomikas attīstību virzošo procesu dziļāko loģiku.