Jekaterina Ziniča, Luminor bankas finanšu eksperte

Jekaterina Ziniča, Luminor bankas finanšu eksperte

Jaunais mācību gads vairs nav aiz kalniem, un tiem jauniešiem, kuri sper pirmos soļus patstāvīgajā dzīvē vai uzsāk studiju gaitas, tas var nest dažādus izaicinājumus. Tie saistās gan ar spēju plānot savas ikdienas gaitas, gan bieži vien arī prasmi plānot, pārvaldīt un uzlabot savu finansiālo situāciju. Lai jaunais mācību gads būtu mazāk rūpju pilns, Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča sniedz padomus, kā jauniešiem vislabāk “strādāt” ar savu naudu.

Izvērtē savus ienākumus un izdevumus

Pirmais solis, ar ko vienmēr vērts sākt plānot savu budžetu, ir izskatīt savus plānotos izdevumus un ienākumus, pat ja tie ir šķietami nelieli, piemēram, tikai kabatas nauda studiju laikā vai alga no nepilnas slodzes darba. Analizējot savus tēriņus, iespējams saskarties ar situāciju, kad atklājas, ka ikdienā tiek iztērēts pārāk daudz naudas mazsvarīgām lietām. Viens no populārākajiem izdevumiem, kas ilgtermiņā var veidot krietnu summu, ir ārpus mājas iegādāta kafija – ikdienas kafijas krūzīte par 3 eiro gada laikā no maciņa paņems jau 1095 eiro. Protams, tas nenozīmē, ka ir jāatsakās no saviem ieradumiem un mazajiem priekiem pilnībā, tomēr ir vērts apdomāt mazināt to skaitu, vai, piemēram, taisīt kafiju mājās, iegādājoties kādu gardu sīrupu vai kafijas garšvielas. Šādā veidā ne tikai sanāks mazināt tēriņus ikdienā, bet arī būt ilgtspējīgākam.

Tāpat, redzot budžetā iztrūkumu, ir vērts izvērtēt jaunus peļņas avotus, lai palielinātu ienākumus. Nav obligāti jānoslogo sevi pilnas slodzes darbā paralēli mācībām, jo, iespējams, tavs hobijs spēj nest papildu ienākumus. Ja brīvajā laikā nodarbojies ar fotografēšanu, iespējams, ka vari nopelnīt, fotografējot studentu pasākumus vai privātās foto sesijas paziņām. Savukārt, ja padodas zīmēt, varbūt kāds vēlas mammai vai draudzenei uzdāvināt viņas portretu dzimšanas dienā. Tāpat var pasniegt kādas sporta nodarbības, ja ir praktiskā pieredze. Meklējot radošus risinājumus, finansiālo situāciju iespējams krietni uzlabot un padarīt ikdienu mazliet vieglāku.

Taupi sapņiem un veido uzkrājumu

Ikvienam no mums ir savi mazie vai lielie sapņi, kurus vēlētos īstenot. Šie sapņi ir būtisks pamats finanšu mērķu definēšanai, kas palīdzēs ne vien gūt motivāciju taupīt naudu, bet arī radīs lielāku struktūru budžeta plānošanā. Pirmais solis ir izvirzīt noteiktu mērķi un sākt tam uzkrāt kaut ar pavisam maziem soļiem ik mēnesi vai saglabājot regularitāti. Ar laiku uzkrājuma veidošana kļūs par ieradumu, un ar gadiem, pakāpeniski palielinoties ienākumiem, veidos jau ievērojamāku summu, kas var noderēt arī “nebaltām dienām” vai kādam spontānam pirkumam sen kārotai lietai vai aktivitātei, ko iepriekš nācies atlikt. Uzkrājumu veidošanai ērtākais veids var būt krājkonts, kas ne vien var kalpot kā “krājkase”, bet arī kā papildu peļņas avots, saņemot procentus par noguldīto summu. “Krājkontam ir pieejams arī automātiskais pārskaitījums, ko nosaki pats – šāda iespēja palīdz neuztraukties par uzkrājumu veidošanu ikdienā. Vēl ir iespēja noapaļot pirkuma summu, tādējādi naudai uzkrājoties nemanot,” norāda bankas eksperte.

Izmanto studenta atlaides un pārdomā savus pirkumus

Studenta vai skolēna statuss nereti paver iespējas saņemt daudzveidīgas atlaides, kas ir vēl viens efektīvs taupīšanas paņēmiens. Studentu atlaides ir pieejamas daudzās kafejnīcās, veikalos, pasākumu vietās un muzejos, tāpēc ir vērts izveidot ISIC karti, kas darbojas arī ārzemēs.

“Universitātes vai skolas laiks ir jāizbauda, un to noteikti būtu grūti darīt, pilnībā ierobežojot savus izdevumus līdz minimālai robežai, tomēr vienlaikus ir svarīgi prātīgi izvērtēt savus izdevumus, mēģinot izvairīties no nepārdomātiem pirkumiem,” piebilst Luminor eksperte. “Pirms liela pirkuma veikšanas ieteicams salīdzināt dažādu veikalu piedāvājumus un apskatīt arī lietotas preces, piemēram, preču pārdošanas platformā Andele Mandele. Bieži vien lietotas grāmatas, apģērbs un tehnika ir tikpat kvalitatīvas kā jaunas, bet daudz lētākas.''

Izglīto sevi finanšu pratībā

Interneta vidē ir pieejami neskaitāmi resursi, lai padziļinātu savas zināšanas finanšu pratībā un apgūtu pamatus, kā arī ir iespējams lejupielādēt speciālas lietotnes, kas var palīdzēt pārvaldīt finanses ikdienā. “Jauniešiem ir svarīgi apgūt finanšu pamatus, lai dzīvotu bez uztraukumiem visu atlikušo mācību gadu un arī turpmāko dzīvi. Pat minimālas zināšanas var palīdzēt radīt pozitīvas izmaiņas ikdienā, kā arī nostiprinās pārliecību par nākotni, gatavojoties patstāvīgai dzīvei un jaunām finanšu saistībām,” uzsver J. Ziniča.

Papildu informācija:
Zelma Strupka
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Tālr.: 29950107
Zelma.Strupka@luminorgroup.com