Fiksēta procentu likme

Fiksēta procentu likme tavam biznesam

Fiksēta procentu likme tavam biznesam

  • Kredītlīnijām un kredītiem investīciju un apgrozāmo līdzekļu finansēšanai
  • Piemērošanas periods kredītlīnijām – līdz 1 gadam, kredītiem – līdz 5 gadiem
  • Kredītiem līdz 3 milj. eiro
  • Lielākām kredīta summām pieejami citi Luminor risinājumi

Jaunā realitāte

COVID‑19 pandēmijai atkāpjoties, šī gada pirmie mēneši viesa cerības uz biznesa vides atjaunošanos, taču pasauli satrieca jaunas grūtības.

Uzņēmumi jau pielāgo savas piegādes ķēdes, lai rastu jaunas importa un eksporta iespējas. Tiek novērots arī enerģijas, izejmateriālu un preču cenu pieaugums. Faktiskie iedzīvotāju ienākumi samazinās, jo cenas pieaug daudz straujāk nekā vidējā alga.

Virzība uz stabilitāti

Lai gan inflācijas problēma vēl kādu laiku saglabāsies, uzņēmumu īpašniekiem nevajadzētu pārāk satraukties.

Pēteris Strautiņš, Luminor ekonomists komentē: “Pašlaik inflācija eirozonā ir 8 %, taču uz gada beigām tai vajadzētu stabilizēties, jo vairākas enerģijas un preču cenas vēsturisko maksimumu sasniedza jau 2022. gada pirmajā pusē. Cenu pieauguma tempam no mēneša uz mēnesi vajadzētu palēnināties.”

Euribor kāpums

Runājot par procentu likmēm, kopš 2008.–2009. gada globālās ekonomiskās krīzes procentu likmes bija saglabājušās rekordzemā līmenī un pat negatīvas. Ne mājokļu īpašniekiem, ne uzņēmējiem nebija motivācijas fiksēt procentu likmes, jo monetārā politika liecināja, ka zemas likmes saglabāsies ilgtermiņā.

Tagad tiek prognozēts straujš procentu likmju pieaugums. Eiropas Naudas tirgus institūta dati liecina, ka 6 mēnešu Euribor jūnija beigās jau sasniedzis 0,2 %, bet 12 mēnešu Euribor sasniedzis 1 %. “Tātad sagaidāms, ka līdz 2023. gada beigām 12 mēnešu Euribor varētu pārsniegt 2 %,” piebilst Strautiņš.

Iespēja izvairīties no svārstībām

Izvēloties fiksētu, nevis mainīgu kredīta procentu likmi, uzņēmumu īpašnieki var plānot nākotni un izvairīties no nevēlamām bāzes procentu likmes svārstībām.

Kā norāda Strautiņš, procentu likmes fiksēšana ilgākam kredīta termiņam var nederēt visiem uzņēmumiem, taču ir gadījumi, kad īpašnieki varētu gūt labumu no šāda soļa, piemēram, ja ir noslēgti ilgtermiņa piegādes līgumi, it īpaši, ja līgumcena ir fiksēta uz ilgāku laiku.

Līdzīgi kā apdrošināšana

“Apsverot savas iespējas, atceries, ka ilgtermiņa procentu likmes gandrīz vienmēr ir augstākas nekā īstermiņa likmes, un galvenais iemesls tam ir termiņa prēmija. Fiksējot likmi uz ilgāku laiku, tu būtībā maksā par apdrošināšanu – saņem kompensāciju, kad procentu likmes ir augstas, un maksā vairāk, kad tās ir zemas. Tāpēc procentu likmes fiksēšana varētu būt iespēja uzņēmumiem, kas vēlas pārvaldīt savu izmaksu riskus," komentē Strautiņš.

Esam gatavi pārlaist negaisu

“Nozares eksperti veic milzīgu darbu, lai izprastu pašreizējos ekonomiskos notikumus pasaulē, tomēr ikvienam, kas piesaista investīcijas vai ņem kredītu, jābūt gatavam arī citai notikumu attīstībai. Neatkarīgi no tā, ko nesīs nākotne, viens ir skaidrs – mēs esam šeit, lai palīdzētu mūsu klientiem. Ja rodas interese vai jautājumi, mēs esam gatavi piedāvāt individuālu konsultāciju, lai izvērtētu konkrētā uzņēmuma iespējas," saka Mareks Gurauskas, Luminor Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas nodaļas vadītājs.

Fiksēta procentu likme – iespēja precīzāk plānot savu biznesu

Cik manam uzņēmumam izmaksās kredīts ar fiksētu procentu likmi uz visu kredīta periodu? Vai es varu fiksēt likmi kredītlīnijai?

Fiksētas procentu likmes ir piemērojamas kredītiem un kredītlīnijām. Fiksētās procentu likmes apmērs būs atkarīgs no fiksēšanas perioda, atmaksas grafika, kredīta summas utt. Lai iegūtu sīkāku informāciju, lūdzu, konsultējies ar savu klientu attiecību vadītāju vai klientu risinājumu vadītāju.

Kāpēc fiksētā procentu likme ir augstāka nekā mainīgā likme?

Ilgtermiņa procentu likmes gandrīz vienmēr ir augstākas nekā īstermiņa likmes, un galvenais iemesls tam, ka fiksētā likme ir augstāka, ir termiņa prēmija. Fiksējot likmi uz ilgāku laiku, tu būtībā maksā par apdrošināšanu.

Vai es varu mainīt fiksēto procentu likmi uz mainīgo likmi? Kādas maksas tiks piemērotas?

Jā, tu vari mainīt fiksēto likmi uz mainīgo likmi jebkurā brīdī kredītlīguma darbības laikā. Ja likmes fiksēšanas periods ir līdz 1 gadam, netiek piemērota maksa par procentu likmes veida maiņu, tomēr jārēķinās ar maksu par kredītlīguma grozījumiem, kas noteikta Luminor cenrādī. Ja likmes fiksēšanas periods ir ilgāks par vienu gadu, papildus tiks piemērota tavā kredītlīgumā norādītā maksa, kas aprēķināma no neatmaksātās kredīta summas.

Vai es varu atmaksāt kredītu pirms termiņa, ja man ir fiksēta procentu likme? Cik tas izmaksās?

Jā, tu vari pilnībā vai daļēji atmaksāt savu kredītu pirms termiņa. Maksa par kredīta pirmstermiņa atmaksu norādīta tavā kredītlīgumā vai Luminor cenrādī. Ja kredīta procentu likmes fiksēšanas periods ir līdz 1 gadam, papildu maksa par pirmstermiņa atmaksu netiks piemērota. Ja likmes fiksēšanas periods ir ilgāks par vienu gadu, tiks piemērota papildu maksa, kas aprēķināma no pirms termiņa atmaksātās kredīta summas. Šī maksa tiks norādīta tavā kredītlīgumā.

Man ir Luminor kredīts investīcijām ar atlikušo termiņu 4 gadi un mainīgo procentu likmi. Vai es tomēr varu fiksēt procentu likmi? Vai tā ir jāfiksē visam kredīta termiņam?

Jā, vari! Tu vari fiksēt procentu likmi visam atlikušajam kredīta termiņam (4 gadi) vai jebkuram īsākam termiņam. Kredītiem investīcijām ir iespējams fiksēt procentu likmi uz laiku līdz 5 gadiem. Kredītlīnijām procentu likmi var fiksēt uz laiku līdz 1 gadam.

Sazinies ar savu klientu attiecību vadītāju vai ieplāno konsultāciju