Tarass Buka, CFA, Luminor Asset Management IPAS aktīvu pārvaldnieks

Tarass Buka, CFA, Luminor Asset Management IPAS aktīvu pārvaldnieks

Aplūkojot 2020.gadu, šobrīd varam secināt, ka Luminor pensiju plāni ir veiksmīgi pārvarējuši vienu no dramatiskākajiem un neparastākajiem periodiem finanšu tirgus nesenajā vēsturē.

Gada sākumā galvenais jautājums bija, vai koronavīrusu Ķīnā var uzskatīt par pasaules ekonomikas un  finanšu tirgus  „melno  gulbi”. Ja vīruss neizplatītos citās valstīs,  situācija, visticamāk, neradītu tik lielu ietekmi uz tirgu. 

Līdz pat februāra pēdējai dekādei globālo akciju cenas turpināja celties un sasniedza nepieredzēti augstu līmeni. Jau marta sākumā finanšu tirgus piedzīvoja kritumu, ar vienu no vēsturiski krasākajām cenu svārstībām. Tika novēroti vairāki cenu izmaiņu rekordi, tostarp akciju tirgū iestājās ‘’lāču’’ tirgus. 

Finanšu tirgus atkopšanās bija strauja. Vairums  finanšu  aktīvu  2. un 3. ceturksnī demonstrēja  pozitīvu dinamiku,  kuras  pamatā  galvenokārt  bija  pasaules  valstu  centrālo banku  un  valdību  nodrošināto  stimulu pastāvīgs  pieplūdums,  kā  arī sekmes  vīrusa  apkarošanā,  kas  ļāva  attīstītajām  valstīm  uzsākt ekonomikas atdzīvināšanu.

Augšupeja nebija vienmērīga. 3.ceturkšņa laikā ASV akcijas praktiski atguva visus zaudējumus un, septembra beigās S&P 500 indeksa gada rezultāts bija vien -0,3% (eiro izteiksmē). Savukārt Eiropas akciju indeksa STOXX 600 sniegums kopš gada sākuma vēl joprojām ir negatīvs (-13,2%). 

Turpmāka atveseļošanas lielā mērā ir atkarīgā no vīrusa izplatīšanās. Diemžēl rudenī tas ir sasniedzis tādus pašus vai pat vēl krasākus rādītājus kā pavasarī, tādejādi ietekmējot ekonomikas atlabšanas ātrumu un uzņēmumu rezultātus.

Neskatoties uz svārstīgo gada sākumu, pavasarī un vasarā Luminor pensiju plāni uzrādīja izaugsmi, priekšgalā atrodoties pensiju plāniem ar lielāko akciju īpatsvaru. Ja skatāmies uz rezultātu kopš 2020.gada sākuma, tad pensiju plāniem ar zemāko akciju īpatsvaru zemāka riska dēļ ir veicies labāk. Zemāk grafikos tiek atspoguļots pensiju 2.un 3.līmeņa plānu ienesīgums*. 

Luminor pensiju plāni seko aktīvās līdzekļu pārvaldīšanas principiem. Pavasarī ierobežojām risku, samazinot riskanto aktīvu īpatsvaru plānos – riskantākas obligācijas un akcijas, tai pat laikā palielinot izvietojumu valdības obligācijās. Akciju plānos primāri samazinājām ieguldījumus tirgos, kuri bija ietekmēti visnegatīvāk, piemēram Eiropa un ASV. Šādas izmaiņas palīdzēja mazināt finanšu tirgu palielināta svārstīguma ietekmi uz plāniem.  

Pēc stimulu programmu ieviešanas un redzot, ka ekonomika sāk atdzīvināties, stratēģija tika pārskatīta. Sākotnēji palielinot riskantāku obligāciju īpatsvaru, bet vēlāk jau arī akciju daļu portfeļos. 

Svarīgs solis Luminor pensiju plāniem 3.ceturkšņa laikā bija 7 miljonu eiro ieguldījums alternatīvo ieguldījumu fondā Altum. Altum kapitāla fonds plāno ieguldīt Latvijas lielajos uzņēmumos, lai palīdzētu tiem pārvarēt vīrusa negatīvo ietekmi. Uzņēmumiem tā ir unikāla iespēja, iegūt finansējumu no vietējā kapitāla tirgus, bet pensiju plāniem – pelnīt kopā ar Latvijas uzņēmumiem un veicināt ekonomikas attīstību.
Pašlaik finanšu tirgi paliek svārstīgi un risks, ka īstermiņa situācija un noskaņojumi var mainīties uz jebkādu pusi, paliek augsts. Sekojam līdzi notikumiem un esam gatavi veikt izmaiņas pensiju plānu ieguldījumos, pamatojoties uz pārdomātiem lēmumiem, ar mērķi nodrošināt ilgtermiņa pensiju kapitāla pieaugumu. 

 

Atsauce
*Luminor Pensiju 3. līmeņa plānus administrē Luminor Latvijas atklātais pensiju fonds AS, reģ. Nr. 40103331798, Skanstes iela 12, Rīga, LV‑1013, pārvalda Luminor Asset Management IPAS, reģ. nr. 40003699053, Skanstes iela 12, Rīga, LV‑1013. Līdzekļu turētājbanka ir Luminor Bank AS Latvijas filiāle, reģ. nr. 40203154352. Luminor pensiju 2.līmeni parvelda Luminor Asset Management IPAS.

Informācija šajā rakstā nevar tikt uzskatīta par ieguldījumu rekomendāciju vai par produkta vai pakalpojuma piedāvājumu. Ieguldījumi vērtspapīros satur vairākus riskus, ieskaitot ieguldītās summas pilnīgu zudumu. Pensiju fondos veikto ieguldījumu vērtība laika gaitā var gan pieaugt, gan samazināties. Vēsturiskais ienesīgums negarantē līdzvērtīgu ienesīgumu nākotnē. 

Ar papildu informāciju par Luminor pensiju produktiem jūs varat iepazīties mūsu mājas lapā: luminor.lv/pensijas.