Reģistrēt savu uzņēmumu Latvijā ir vienkārši – visu iespējams izdarīt attālināti, mājās, neatejot no datora.

Skaidrs, ka tādas vienkāršības un ātruma dēļ var rasties dažādi klupšanas akmeņi, kas vēlāk izraisīs papildu izdevumus. Papildus uzņēmuma nosaukumam, kas var prasīt tikai dažas sekundes, iesniegumā vajadzēs norādīt arī uzņēmuma saimniecisko gadu. Parasti tas sakrīt ar kalendāra gadu, bet, ja darbība ir sezonāla, var apsvērt arī citus variantus. Veicot šo izvēli, uzņēmējs gluži nemanāmi sper pirmo soli saistībā ar grāmatvedību.
 
Grāmatvedības jēdziens daudziem uzņēmīgiem cilvēkiem vēl aizvien atgādina biedējošu briesmoni, tāpēc šķiet, ka prātīgāk būs arī turpmāk izvēlēties algota darbinieka statusu. Vispārējais viedoklis ir tāds, ka grāmatvedība ir kaut kas tik specifisks, ka tajā orientējas tikai profesionāli speciālisti. Protams, var noalgot grāmatvedi vai iegādāties pakalpojumu kādā birojā, taču jauns uzņēmējs parasti skaita katru eiro. Tāpēc būtu lietderīgi vismaz ceļa sākumā pēc iespējas vairāk darīt pašam. 
 
Tālāk mēs mēģināsim pierādīt, ka grāmatvedības dēļ nevajag atteikties no sapņa par savu biznesu. Tā ir joma, uz kuras rēķina ir iespējams ietaupīt. Tā nav nekāda raķešu zinātne. Ja ikviens spēj nodibināt firmu, tad arī grāmatvedībā nav nekā pārdabiska. 
 
Skaidrs, ka sākumā jāķeras pie nelielas pašizglītošanās, tāpat kā jebkurā citā jomā. Ir jātiek skaidrībā par galvenajiem grāmatvedības terminiem. Izprotot, kas ir bilance un peļņas un zaudējumu aprēķins, jau var virzīties tālāk. Dažādu grāmatvedības kursu un grāmatu ir bez sava gala. Galveno jēdzienu apgūšana prasīs zināmu laiku, taču tas noteikti kļūs par ieguldījumu veiksmīgā uzņēmuma attīstībā un ļaus izvairīties no problēmām. 
 
Grāmatvedība būtībā ir dažādu dokumentu sistematizācija. Dokumentu vadībai šodien ir paredzēts programmnodrošinājums, atliek tikai izvēlēties programmu pēc savas gaumes un atbilstoši savām iespējām. Izmantojot programmu, lielāku drošību dod atbalstošā vide un izglītojošās instrukcijas. Līdz ar firmas izaugsmi var pieaudzēt arī programmas funkcionalitāti, pievienojot lietotājus.
 
Maza uzņēmuma īpašniekam sākumā nevajadzēs nodarboties ar sarežģītiem līgumiem. Galvenokārt runa būs par pirkumu rēķiniem, uz kuriem būs uzņēmuma nosaukums un kurus pēc samaksas vajadzēs uzglabāt. Šodien rēķini parasti tiek saņemti elektroniskā formātā, un saskaņā ar likumu par grāmatvedību tie ir uzglabājami 7 gadus. Ja rēķins pienāk noteiktā programmā, uzņēmējam atliek tikai pareizi iegrāmatot šos izdevumus. Programmā rēķinam jāpiešķir pareiza norāde. Pēc pārbaudes atliek vien nosūtīt rēķinu izpildei. Ja tas notiek automātiski, jāpārbauda, vai programmā ir ievadīts firmas bankas konta numurs.   
 
Papildus dažādiem izdevumu rēķiniem un pirkumiem svarīgs jautājums ir par rēķinu izrakstīšanu. Tie arī tiek ģenerēti programmā. Jāizvēlas klients, kuram iesniedzams rēķins par preci vai pakalpojumu, jāizvēlas esošs produkts, kura cena jau ir iepriekš noteikta, un pēc tam atliek tikai apstiprināt pārdošanas rēķinu. Tagad tas jānosūta klientam PDF formātā vai e-rēķina veidā un jāgaida samaksa.  
 
Minēto darbību rezultātā finanšu pārskatos automātiski parādās skaitļi, uz kuru pamata vadība var iegūt detalizētu priekšstatu par uzņēmuma komercdarbību. Dažādi pārskati iesniedzami arī Nodokļu un muitas pārvaldei (Valsts ieņēmumu dienestam). Ja uzņēmums ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs un/vai maksā algu darbiniekiem, tad katru mēnesi jāiesniedz apgrozījuma deklarācija un/vai ienākuma un sociālā nodokļa deklarācija. Tas arī var šķist sarežģīti, bet, ja informācija ir pareizi ievadīta un pārbaudīta, šos datus var viegli nosūtīt uz Nodokļu un muitas pārvaldi elektroniski.   
 
Drīzumā sagaidāms, ka šie procesi tiks vēl vairāk automatizēti, krietni vien atvieglojot uzņēmēju dzīvi. Pietiks tikai ielūkoties grafikos, lai redzētu, kā uzņēmumam veicas dažādos darbības posmos. Pagaidām tā vēl gluži nav, taču, kā jau teikts, baidīties no grāmatvedības nav nekāda pamata. Mūsdienu programmas jau ir pietiekoši vienkāršas un lietotājam draudzīgas, lai tās varētu izmantot ikviens uzņēmējs. Ja arī radīsies jautājumi, palīdzību var meklēt dažādos kanālos, tostarp palasīt forumos, pajautāt pazīstamiem uzņēmumu vadītājiem un nebaidīties uzdot jautājumus, piemēram, Nodokļu un muitas pārvaldei. 
 
Tas, kurš izrādīs centību un veltīs laiku pamata zināšanu apguvei, spēs tikt ar visu galā saviem spēkiem. Pašam kārtojot grāmatvedību, mazais uzņēmējs var ietaupīt ne mazumu naudas un iegūt priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem, kuri tērē simtiem eiro grāmatvedības pakalpojumu pirkšanai.